vrijdag 22 maart 2002

Kranten beter dan televisie


Zo kun je kranten ook dragenHelmond – Ik hecht erg aan m’n kranten. Ik lees dagelijks enkele ochtendkranten en drie middagkranten. Nu we dit weekend in Helmond zijn om op onze Benthe te passen, neem ik dan ook de gelegenheid te baat om ook hier de lokale kranten eens door te nemen. Ik ben daarin niet alleen, veel landgenoten houden van hun dagelijkse krantje. Dat bleek uit de uitkomst van een recent onderzoek naar de maatschappelijke rol van krantenbezorging.

Bezorging essentieel
Op dit moment worden in Nederland 91 % van alle kranten thuisbezorgd. Volgens het onderzoek, dat werd gehouden in opdracht van de Nederlandse Dagblad Pers (NDP), vindt 86 % van de ondervraagden de krant als nieuwsbron superieur. Dat komt omdat de krant, volgens de ondervraagden, dieper ingaat op het nieuws. De mensen vinden de krant ook betrouwbaarder dan bijvoorbeeld de televisie. De lezers vinden hun dagblad ook het liefst op de mat achter de voordeur. Men waardeert de bezorging aan huis zeer. Maar liefst 73 % van de ondervraagden vindt de bezorging van essentieel belang, vooral voor bejaarden en gehandicapten. En 68 % voorziet problemen voor de nieuwsvoorziening op het platteland als de krant niet meer zou worden bezorgd.

Tekort bezorgers
Toch is er een tekort aan bezorgers. Iets meer dan de helft van de geënquêteerden wil ook wel iets meer betalen voor een krant die aan huis bezorgd wordt. De krantenuitgeverijen kampen momenteel met een tekort aan bezorgers. Daarom gaan er in de toekomst proeven van start om verschillende kranten gezamenlijk te laten bezorgen. Men wil zo streven naar optimale efficiency bij de bezorging. Het belang van bezorging is volgens mij met de uitkomsten van het onderzoek wel bewezen.

Geen opmerkingen: