zaterdag 16 maart 2002

Echtpaar naar echtparen op Het Loo


Paleis het LooApeldoorn – Gisteren reisden Corien & ik naar Paleis Het Loo om de tentoonstelling ‘Ja ik wil’ te zien. De drukte viel mee. We behoefden slechts 35 minuten in de rij voor de kassa te staan. In het museum was het alleen voor de bruidsjapon van prinses Máxima een beetje dringen. De tentoonstelling handelt over Oranjehuwelijken en werd direct na de huwelijksvoltrekking van prins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta in Amsterdam, geopend in dit paleismuseum.
Op verzoek van Corien begonnen we in de zaal waar de bruidsjaponnen van de koninginnen Emma (1879), Wilhelmina (1901), Juliana (1937) en Beatrix (1966) waren tentoongesteld. De jurken waren – achter glas - te zien compleet met de sluiers, historisch verantwoorde imitaties van de juwelen en de bruidsboeketten. Ook de door Valentino ontworpen bruidsjurk van prinses Máxima was in deze zaal te zien. Het waren vooral de dames onder de bezoekers die met platgedrukte neusjes tegen het glas stonden. De heren zaten bij elkaar in de vensterbank. Fotograferen was hier streng verboden. Dus een recente foto kan ik niet tonen. Je zult er zelf even heen moeten.
De jurk op de dagDe monumentale gebeeldhouwde knielbank (indertijd vervaardigd voor de huwelijkssluiting van koningin Wilhelmina en prins Hendrik) die werd gebruikt bij de kerkelijke inzegening van Willem-Alexander en Máxima was ook te bezichtigen. Het Oranjegebruik wil dat voor elk vorstelijk bruidspaar nieuwe knielkussens worden vervaardigd. Er waren ook nog andere objecten te zien die een rol speelden bij de voltrekking van het recente koninklijke huwelijk, zoals de originele huwelijksakte, de zilveren schaal voor de trouwringen en de taboeretten (fraaie krukjes) voor het bruidspaar. Klik op de kleine foto voor een grote foto van dit echtpaarBij de Gouden Koets, het geschenk van de stad Amsterdam aan koningin Wilhelmina, was het minder druk. De koets werd voor de eerste maal gebruikt op de trouwdag van koningin Wilhemina en voor het laatst voor de rijtoer van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Hier mocht wel worden gefotografeerd en dat deed men dan ook volop.

Geen opmerkingen: