donderdag 22 oktober 2009

Stap in de replica


Delft – Het Delftse echtpaar De Groot woonde in een huis aan de Oude Langendijk met zicht op het koor van de Nieuwe Kerk. Op 10 april 1583 wordt daar hun zoon Hugo geboren. Een pienter knaapje. Dat blijkt als hij op achtjarige leeftijd naar de Latijnse school in de Schoolstraat gaat. Hij kan al snel gedichten maken in deze dode taal. Als Hugo elf jaar is, gaat hij naar de Leidse universiteit om daar les te krijgen van de Franse professor Scaliger.

Op zaterdag 25 september 1886 wordt het standbeeld voor Hugo de Groot onthuld. Het standbeeld wordt afwisselend omringd door hekjes, grasveldjes, parkjes of bestrating. Het beeld wordt vier keer verplaatst, maar is op elke plek een geliefd onderwerp voor fotografen. FOTO:SASKIA. .

Als vijftienjarige mag hij mee naar Frankrijk met een groep mensen onder leiding van Johan van Oldenbarnevelt. Tijdens deze reis promoveert hij op 5 mei aan de Universiteit van Orléans tot doctor in het Romeins en het kerkelijk recht. Als hij terugkomt in ons land vestigt hij zich in Den Haag als advocaat. Hij is dan 16 jaar. Als in ons land even na 1610 godsdienstige twisten ontstaan over de predestinatie (Goddelijke voorbeschikking) pleit Hugo de Groot voor verdraagzaamheid. Hij behoort tot de groep mensen die ook voor een permanente vrede met Spanje pleiten. Prins Maurits is bang dat zijn baantje als legeraanvoerder dan in het gedrang komt en zijn macht zal verliezen. Hij laat Hugo de Groot vanwege zijn godsdienstige standpunt daarom opsluiten op slot Loevestein. Uiteindelijk ontsnapt de Delftse rechtsgeleerde op 22 maart 1621 in een boekenkist uit zijn gevangenschap. In museum Het Prinsenhof is de beroemde boekenkist te zien.

Eric van Dam van Museum Het Prinsenhof legt de laatste hand aan de replica van de boekenkist waarin Hugo de Groot ontsnapte uit slot Loevestein.

Het museum besteedt in het Hugo de Grootjaar met een speciale tentoonstelling aandacht aan deze zoon van Delft. Het verhaal van Hugo wordt verteld aan de hand van familieportretten en de beroemde kist. Eric van Dam van het museum maakte van de boekenkist een speciale replica. Bezoekers kunnen in het museum in die kist stappen en zelf het gevoel krijgen wat het is om opgevouwen in een boekenkist te liggen.

Geen opmerkingen: