donderdag 16 augustus 2007

Kwetsbaar, kostbaar en zwaar


Delft – Aan de Schieweg in Delft vindt je het transportbedrijf Rollema. Ze zijn gespecialiseerd in logistieke en technische dienstverlening voor kwetsbare, kostbare of zware goederen. Ik begrijp dat ze daarom kiezen voor een groot ei bij het toegangshek van hun bedrijf. Als ik zo’n kwetsbaar object moest verhuizen, koos ik ook voor Rollema. Toch zit er vermoedelijk meer achter dan uitsluitend deze gedachteassociatie. Het ei is vervaardigd door de beeldend kunstenaar en directeur van de Vrije Academie in Den Haag, Ingrid Rollema. In 2003 kreeg zij de jaarlijkse prijs voor vrouwelijk talent op het gebied van de kunsten.

 Het ei is vervaardigd door de beeldend kunstenaar en directeur van de Vrije Academie in Den Haag, Ingrid Rollema.

In een interview in de Haagse Courant zei de kunstenaar ooit over de plek waar een beeld staan:
“Je moet als gemeente of als kunstcommissie niet zomaar ergens een beeld neerzetten. Je moet liefde genereren. Beelden zijn een soort totems, die mensen aanspreken op rare punten in hun wezen. Je moet ze dus presenteren en luisteren naar wat de reacties zijn.”
Op welk ‘raar punt in mijn wezen’ dit beeld mij aanspreekt, is me nog niet duidelijk. Het is ieder geval een exemplaar met verbeeldingskracht en visie. Het is een beeld dat niet onmiddellijk het geheim onthult. Het zette me aan het denken en bracht me er toe om eens uit te zoeken van wie het was en wat het daar deed. Het sprak me aan.

Geen opmerkingen: