woensdag 15 juni 2005


Nijntje wordt 50 jaar


Delft – Nijntje, het wereldberoemde konijntje van Dick Bruna, wordt deze maand 50 jaar. Nijntje steekt beroemde konijnen als Bugs Bunny en Stampertje naar de kroon. De creatie van de 78-jarige Dick Bruna beleeft haar avonturen (buiten ons land als Miffy) in liefst veertig talen; ruim 85 miljoen boeken werden er wereldwijd verkocht. Dat is niet slecht voor een meisje van middelbare leeftijd. Op 21 juni verscheen het eerste Nijntje-boekje. Daarin heeft Nijn nog lompe oren en zag eruit als een lappenpop. Bruna tekende, tijdens een vakantie in Egmond aan Zee, immers gewoon het speelgoedkonijn van zijn zoon na. Wij kwamen het populaire konijn tegen bij de Bijenkorf. Vereeuwigd in goudkleurig metaal stonden ze daar op een geheel aan het konijntje gewijde afdeling. Niet te koop overigens. Een kleinere versie bleek wel als spaarpot te koop.

Corien bewondert de beelden van Nijntje in de Bijenkorf.

Bruna heeft nooit vermoed hoe beroemd zijn konijntje zou worden. Een halve eeuw later kent bijna elke wereldburger het tweedimensionale kindervriendje met de lange oren. In Japan is Nijntje bijkans groter dan Walt Disney.
Corien weet veel van het meisjeskonijn. ”Nijntje werd een meisje omdat het tekenen van een jurkje Bruna beter afging dan een broek”, weet ze. Ik heb er inmiddels al heel wat voorgelezen. Eerst voor m’n kinderen en nu voor m’n kleinkinderen. Ze zijn allemaal hetzelfde: twaalf illustraties op de rechterbladzijde en een rijmpje van vier regels op de linkerbladzijde. Overigens moet het meisjeskonijn de roem wel delen. Van de ruim honderd producties van Dick Bruna speelt Nijntje in niet meer dan een kwart de hoofdrol. Corien & ik kijken om ons heen op de Nijnjes-afdeling. Er zijn ontelbaar veel producten; van boekjes tot badschuim. We vragen ons af waarin het succes schuilt. Waarschijnlijk omdat Bruna niet alleen de kunst verstaat om te tekenen in glasheldere 'pictogrammen' in felle kleuren, maar ook omdat hij de kunst van de kindertaal beheerst. Eenvoudig, maar altijd raak. Sommige van zijn boekjes bevatten helemaal geen tekst. Het vermaarde feelgood-stramien van Nijntje wordt voor het eerst onderbroken in het boekje ‘Lieve Oma Pluis’ (1996), waarin Oma Pluis doodgaat. Dick Bruna krijgt voor dit werk in 1997 de Zilveren Griffel, voor het mooiste kinderboek.

Geen opmerkingen: