dinsdag 14 juni 2005


Corien in de paleistuin


Den Haag – Vrijdag brachten Corien & ik een bezoek aan de ‘De Paleistuin’ aan het Lange Voorhout. In 1536 plantte Keizer Karel V tijdens zijn bezoek aan Den Haag vier rijen lindebomen op het Voorhout. Dankzij deze geste ontwikkelde het Voorhout zich tot een voorname en statige laan in het hart van de Hofstad. Tot 4 september is deze laan een groot openluchtmuseum. Omgetoverd tot een koninklijke paleistuin vol met prachtig beeldhouwkunst van moderne Hollandse meesters.

Corien in de Paleistuin.

De achtste editie van Den Haag Sculptuur staat in het teken van het regeringsjubileum van koningin Beatrix. Ze opende begin deze maand de tentoonstelling met de titel ‘de Paleistuin – Hedendaagse Nederlandse Beeldhouwkunst’. Hier is het werk van tientallen kunstenaars van na 1945 te zien. De expositie is een hommage aan een bekende beeldhouwster – de koningin – en toont werk van 'oudgedienden' als Karel Appel en Wessel Couzijn, maar ook talentvolle jongeren als Folkert de Jong en Gijs Assmann.
Wij genoten van de rijke oogst aan uiteenlopende werken. We werden op het Lange Voorhof verwelkomt door twee grote keramieken honden op sokkels van Fortuyn/O'Brien. Het werk heet ‘Cave Canem’ (Wacht u voor de hond). Van Karel Appel zagen we 'Looking through the window' uit de Rabo Kunstcollectie. Het dateert uit 2001 en is een meer dan twee meter hoog fantasiebouwwerk met als blikvangers armen die door een groot blauw raam reiken.
Een andere belangrijke vernieuwer uit de eerste periode na 1945 was wijlen Wessel Couzijn. Van hem zagen we 'Gekluisterde hartstocht' uit de ABN AMRO-collectie. Het is een ruw 'gekneed' beeld bovenop een sokkel uit 1954. Verder verklap ik niets meer. Je kunt 'Den Haag Sculptuur', zelf nog bekijken tot en met 9 september. De toegang is gratis.

Geen opmerkingen: