woensdag 8 juni 2005


Doe goed in stilte


Mierlo – Afgelopen zondag waren er meer dan duizend gildenbroeders en –zusters bij elkaar op sportpark De Ark in Mierlo. Het gilde van Sint Catharina en Sint Barbara uit die plaats organiseerde de 63ste Kringgildendag Kempenland. Omdat onze eega’s toch een drukke dag hadden op de vlooienmarkt in Stiphout togen Ad & ik er heen.
We zagen eerst de meer dan vijftig gilden uit de Kring Kempenland en enkele gastgilden aan ons voorbij trekken.In vol ornaat en met alle bijbehorende versierselen.

In vol ornaat en met alle bijbehorende versierselen.

Het motto van deze dag was aangedragen door Pastoor-Deken Kloeg. Het luidt: “Doe goed in stilte”. Ik vind het heel mooi als een Deken de gildenbroeders oproept om op een bescheiden en ingetogen wijze een bijdrage te leveren aan de gemeenschap. Kijkend naar het bonte vertoon op de gildendag begreep ik dat overigens niet helemaal. Maar de broeders en zusters hebben natuurlijk nog genoeg dagen in het jaar over voor de stilte. Het programma begon zoals dat hoort bij een gilde met een gildenmis in de parochiekerk. Bisschop Hurkmans was daarvoor naar de Sint Lucia kerk gekomen. Ad en ik hebben dat niet meegemaakt. Aan het einde van die mis zegende bisschop Hurkmans de nieuwe vlag van de gemeente Geldrop-Mierlo. In de optocht van de 55 gilden later die dag werd de nieuwe vlag naar het feestterrein gebracht.

Burgemeester Donders-De Leest  van de nieuwe gemeente en de Commissaris van de Koningin Maij Weggen hesen de vlag daar onder tromgeroffel.

Op de vlag staan een hartvormig pompeblad en een molenijzer, symbolen voor Geldrop en Mierlo. Burgemeester Donders-De Leest van de nieuwe gemeente en de Commissaris van de Koningin Maij Weggen hesen de vlag daar onder tromgeroffel. Vervolgens werd de eed van trouw aan het wereldlijk gezag afgelegd. Daarmee was de vlag officieel 'in gebruik'. Daarna werden de gilden voorgesteld. De massale opmars van alle gilden op het terrein zag er indrukwekkend uit. Aansluitend waren er de wedstrijden standaardrijden, vendelen, trommen, bazuinblazen en schieten met zowel geweer, kruisboog als handboog. Een gildenbroeder die naast mij stond zei met glimmende oogjes: “Het is allemaal heel spannend. Wie gaat de fraaie zilveren prijsschilden winnen?”

De massale opmars van alle gilden op het terrein zag er indrukwekkend uit.

Ad en ik hebben niet op de uitslag van de wedstrijden gewacht. Het begon nogal fors te regen.

Geen opmerkingen: