zaterdag 16 februari 2002


Copycat geen identicat


Copycat is geen identicat.Delft – Wat weten jullie van de embryologie van katten? Weinig neem ik aan. Wel stel je gerust je bent in het gezelschap van de wetenschappers. Biologen moeten er ook nog een hoop over leren. In het kader van hun studie hebben de onderzoekers van een universiteit in Texas nu een kat gekloond. Het beestje heet CC, dat is de afkorting van ‘copycat’ Het is misschien wel een leuk thema voor de volgende carnaval ‘de kattenkloon’.
Het kloonexperiment is betaald door het Texaanse bedrijf Genetic Savings en Clone. Dit bedrijf wil in de toekomst huisdieren op commerciële basis gaan klonen. Wanneer dan je geliefde hond of kat het tijdelijke met het eeuwige verruild, kun je zelf ook tijdig een exacte kopie bestellen, zodat het diertje toch eeuwig bij je blijft.Commerciele dierenliefde.Maar zover is het nog niet, want de technologie is nog niet erg efficiënt. Slechts één van 87 gekloonde kattenembryo's die werden geïmplanteerd bij draagmoeders redde het. Copycat is overigens geen ‘identicat’. De vacht van de kleine kloon is niet dezelfde als die van het origineel. Het vlekkenpatroon van een kat wordt niet alleen door genen bepaald, maar ook door nog onbekende invloeden tijdens de ontwikkeling van de foetus. Dat het diertje een echte kloon is, moest worden aangetoond met een DNA-analyse.
Het wachten is nu op de volgend ontwikkelingen. Er zijn behalve deze kat ook al gekloonde schapen, muizen, koeien, geiten en varkens. Als ik de kranten mag geloven is de techniek goeddeels hetzelfde. Wie wil er een kloon van zichzelf. Eentje voor het werk in de tuin en de keuken.