zaterdag 5 november 2011

Gratis

Delft - Weet je wat het grootste orgaan van je lichaam is? Het is bovendien niet alleen het grootste, maar ook een van onze gevoeligste organen. Inderdaad het is je huid. Je huid vertelt je of je het warm of koud hebt. Aan je huid kan iemand zien of je gespannen of gezond bent. We zien of je ‘goed in je vel’ zit. Hoe ik daar nu weer aan kom? Wel ik begon over mijn huid na te denken toen ik vanaf een zonnig terras in Malaga deze jongeman zag met zijn bord. Er staat ‘Regalo Abrazos’ op en dat betekent ‘gratis knuffel’. Voorbijgangers - mannen en vrouwen - kregen van hem een gratis knuffel.
Ik ben niet bij hem langs gegaan, maar misschien had ik dat wel moeten doen want knuffelen heeft een heilzame werking. Moeders geven hun kinderen een aai of een knuffel om pijn te verzachten. En dat is geen suggestie. Het werkt echt. Dat komt door een hormoon dat Oxytocine heet. Om de heilzame werking ervan te ervaren behoef je maar één ding te doen: elkaar aanraken. Het zorgt er voor dat we ons tevreden en rustig voelen. Het smeedt een band en niet alleen tussen moeders en kinderen. Oxytocine doet je bloeddruk dalen en minder stress ervaren. Bovendien krijg je een blozende huid en een betere spijsvertering. Wat een knuffel al niet te weeg kan brengen. O ja, er is nog iets. Je libido wordt groter, maar dat was je misschien al wel eens opgevallen. Waar zo’n knuffelhormoon al niet goed voor is.


2 opmerkingen:

Molly zei

ik wil niet zomaar een knuffel van iedereen die voorbij loopt

pvanriessen@hotmail.com zei

hé wat leuk om deze foto te zien die je hebt gemaakt tijdens een knuffeldag in málaga. ik geef samen met mijn vrouw inmiddels 7 jaar knuffels in en rond málaga! het is een geweldige bediening en het zegent veel mensen! het is eigenlijk ons werk geworden.

BIG knuffel van patrick en rénate