vrijdag 18 november 2011

Bier en een praatje

Delft - Het beste café van Nederland vind je in Maastricht. Waar zou het anders moeten zitten. In het zuiden van ons land weten ze immers alles van gastvrijheid, gemoedelijkheid en bier. Het café heet ‘Sjinkerij De Bóbbel’. Met zo’n naam heb je natuurlijk meteen al een voorsprong. Ik ben er nooit geweest, maar het zal ongetwijfeld een prachtig café zijn. Maar er zijn meer mooie oude tapperijen in ons land. Er moet dus nog iets zijn. Wat maakt een gewone kroeg tot een prijswinnend dranklokaal? Ik denk dat het de muziek is. Of beter nog de afwezigheid van muziek. In De Bóbbel is er geen muziek. Toch is het er niet stil. In deze kroeg kunnen de bezoekers gewoon met elkaar praten. Een biertje drinken terwijl je een praatje maakt met een andere gast. Hoe simpel kan het zijn? Een eenvoudig concept, maar tegelijk een gouden greep. Geen rockband, geen komediant, nee gewoon een lekker biertje en een praatje. Trouwens ook geen nachtwerk. De Bóbbel gaat vier dagen per week om negen uur dicht. Alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag mogen de gasten een uurtje langer blijven.
In het achterhuis van Bierhuis De Klomp tijdens een Open Monumentendag
Ik heb even op de lijst gekeken of er in de woonplaatsen van vaste lezers van ODD ook een kroeg zit die in de top 100 voorkomt. Ik vond ‘Bar le Duc’ in Den Bosch (op 29), ‘De Vooruitgang’ in Eindhoven (op 31) en ‘Bierhuis de Klomp’ in Delft op 85. In Helmond komen er volgens het vakblad Misset Horeca dat de jaarlijkse top 100 samenstelt geen cafés in aanmerking voor een vermelding. Helmonders die enigszins dichtbijhuis een café uit de top 100 willen bezoeken moeten naar Deurne. Daar zit ‘Beekman en Beekman’ (op 44).

2 opmerkingen:

GekJetje zei

En het hijgend hert in vijlen Frans,daar ben ik benieuwd naar!grt Henny

schilderijenfoto zei

Ik ben er één of twee keer geweest, en werd er ook aangesproken om een praatje te maken. Ik dacht dat het ook een praatcafé is. Heel gezellig. Net als de Klomp, de Klok en de Bebop.