zondag 6 november 2011

“Hé, daar hangt mijn lamp”

Eindhoven – Sinds gisteravond zeven uur is Eindhoven weer een hele week dè lichtstad van Europa. Gedurende die dagen is de stad namelijk weer in de ban van het jaarlijkse Lichtfestival GLOW. Via een speciaal uitgezette route kan je dan tientallen schitterende lichtcreaties bekijken en beleven. De GLOWweek begon met een spectaculair klank- en lichtspel op het terrein van de TU/e.

Een lokaal koor van 200 zangers en zangeressen – waaronder Saskia – voerde begeleid door een blazersensemble en elektronica een nieuwe compositie uit van Bart van Dongen. Het geheel werd met behulp van projecties visueel ondersteund.

Samen met Sander en de kinderen stonden Corien & ik op de eerste rij tussen de genodigden om van dit audiovisuele spektakel te genieten. Terwijl de muziek en de zang klonken, groeide op de muur van het gebouw de projectie tot structuren en kleurvlakken. De muziek en de zang vormden daarbij complexe ritmes en wolken van klank. Een waar kunststukje. [Klik hier voor een filmpje] Na deze spectaculaire opening van het festival zijn wij de lichtstad in gewandeld. Saskia bleef achter want er volgde nog een optreden van het klank- en lichtspel.

We zagen veel schitterende kunstwerken. Veel indruk maakte het project “Daar hangt mijn lamp”. Leerlingen van basisscholen in en rond Eindhoven maakten voor GLOW een eigen lamp. Duizend leerlingen lieten zich van hun creatieve kant zien en decoreerde naar eigen idee een forse lampenkap. Alle lampen werden aangesloten en opgehangen. Het resultaat is een groot kleurrijk kunstwerk dat boven de Markt lijkt te zweven. Terwijl wij stonden te kijken, hoorden we tientallen kinderstemmen enthousiast roepen: “Hé, daar hangt mijn lamp”.

1 opmerking:

Nella zei

Wat ziet het er sfeervol uit!
Ook het zingen in de buitenlucht bij zo'n mooie"lamp"lijkt me een heel aparte ervaring!