vrijdag 11 november 2011

Alleen verder

Delft – Vandaag is het 11-11-11. Een dag om te trouwen, vinden veel mensen. Geen dag om over echtscheiding te beginnen. Toch doe ik het. Alleen verder na een scheiding is een moeilijke zaak. Alles samen doen klinkt heel romantisch, maar steeds meer mensen vinden het ook beklemmend. Ze zoeken ruimte, maar als ze na een scheiding alleen aan tafel een boterhammetje zitten te eten, komen ze tot de ontdekking dat het toch ook wel erg ongezellig is. Dus dan maar op zoek naar een nieuwe partner. Dat moeten in deze internettijden toch makkelijk genoeg zijn.
rock solid
Tja, dat hangt van een hoop zaken af. Onder anderen van je leeftijd. Alle mannen die zeg maar boven de 60 zijn hebben een verleden. Mannen die nooit getrouwd zijn geweest, zullen maar met moeite kunnen wennen in een relatie. Weduwnaars zijn ook een moeilijke categorie. Als ze terugkijken op een gelukkig huwelijk kan de nieuwe vrouw dat moeilijk evenaren. Dan zijn er nog gescheiden mannen. Daar zou ik als vrouw helemaal niet aan beginnen. Die hebben vaak zoveel ellende meegemaakt dat een nieuwe relatie meer als therapie aanvoelt dan als een ‘echtverbintenis’. Ondanks al die sombere vooruitzichten scheiden tegenwoordig steeds meer 65-plussers.
Samen, maar toch alleen
Kinderen denken dat het huwelijk van hun ouders degelijk en onverwoestbaar is als er een 25- of 40-jarige huwelijksjubileum is gevierd. Mis! In 1988 scheidden slechts 3,5 procent van de ouderen. Nu is dat al 8 procent. De generatie babyboomers die nu 65 wordt heeft nog steeds behoefte aan ruimte. Het heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat het makkelijker is geworden om te scheiden. Vroeger had je bijvoorbeeld geen recht op een uitkering als je door een scheiding zonder inkomen kwam te zitten. Daar komt bij dat het aantal hoogopgeleide en economisch zelfstandige vrouwen steeds groter wordt. ‘Tot de dood ons scheidt’ is voor veel ouderen niet langer een adagium. Bekenden die dit stukje lezen, maken zich nu misschien zorgen. “Waarom begint hij nu ineens over scheiden?” Dat komt door een regeltje in de krant over het toenemend aantal scheidende 65-plussers, maak je maar geen zorgen over mijn huwelijk. Dat is “rock solid as ever”.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Gelukkig maar,er is al genoeg ellende in de wereld!

Martien zei

Toch heeft Corien op de foto samen en toch alleen meer ruimte gekregen. Als je de andere helft van de foto had gespiegeld hadden jullie er toch wat benauwder bij gezeten.