dinsdag 22 november 2011

Gooi iets in mijn …..

Delft – Vanaf het moment dat Sinterklaas in ons land is, zetten kinderen hun schoen klaar. Niet elke avond natuurlijk. Sinterklaas blijkt een uitgebreid afsprakenboek te hebben aangelegd waarin hij vermeldt op welke avond de schoen mag worden gezet. Voor veel kinderen is dat twee keer per week. Niet alleen moet de Spaanse kindervriend bijhouden op welke nacht hij wel kind moet/mag bezoeken, hij moet ook nog aantekeningen maken over de locatie. Kinderen die bij hun grootouders logeren mogen immers ook daar hun schoen klaar zetten. In dat geval blijken de afspraken die met ouders zijn gemaakt over vaste schoenavonden niet op te gaan. Het is ingewikkelde materie. Ga er als eenvoudig Goedheiligman maar eens aan staan. Het is maar goed dat hij tegenwoordig wordt bijgestaan door een geweldig leger aan Zwarte Pieten (m/v).
Nadat is vastgesteld op welke dag kinderen hun schoen mogen zetten, volgt de Sint ook nog de aanwijzingen in het boekje dat de inhoud van de klaargezette schoen bepaald. Sinterklaas mag er maar niet zo van alles in gooien. De meeste ouders zijn van menig dat speelgoed alleen mag worden gegeven op Pakjesavond. Wat er overblijft, is over het algemeen speculaas, kruidnoten, pepernoten, borstplaat, taaipoppen, chocoladeletters of marsepein. Samengevat: snoepgoed. Deze eeuwenoude lekkernijen vormen de traditionele schoenverrassingen. Sinterklaas heeft in Delft - althans bij ons in huis – een eigen traditie ontwikkeld. De kleinkinderen vinden in hun schoen steevast een adventskalender. Of ze nu hard, zachtjes, eerbiedig of ondeugend zingen, maakt niet uit. De Sint geeft graag een kalender met chocolaatjes. Dat is makkelijk voor zowel Sint als kinderen. Je weet waar je aan toe bent.
Ook op ander gebied wordt het de Sint en zijn knechten gemakkelijk gemaakt. Traditioneel moet de schoen bij de haard worden gezet. Zwarte Piet komt immers vanaf het dak door de schoorsteen naar binnen met zijn pakjes. Maar omdat het huis van oma & opa niet meer op deze manier wordt verwarmd, zetten de kleinkinderen de schoen bij de achterdeur. Zo gebeurde het ook afgelopen weekend. Er waren geen wortels, suikerklontjes of hooi voorradig. Het enige dat de kinderen konden doen was dan ook uit volle borst zingen. En dat gebeurde ook. Nienke en Dieuwertje vonden het een goed idee om de schoen wat hoger te plaatsen. Door de mist zou Zwarte Piet immers misschien een minder goed zicht hebben. Het werkte. De volgende ochtend was de adventskalender en het andere snoepgoed netjes afgeleverd.

3 opmerkingen:

Sassefras zei

Echte sfeerfoto's! Leuk!!

webbeheerder zei

Je haalt de gelovigen er zo uit.

Sassefras zei

Dat zijn er niet veel meer...!