vrijdag 11 februari 2011

“Lekker” brood maken

Stiphout - Sinds een paar maanden hebben wij onze broodbakmachine herontdekt. Het apparaat is een aantal jaren geleden aangeschaft en stond al enige tijd te verstoffen in de garage. We wilden het nu wel weer gaan gebruiken om “lekker” brood te gaan maken. Dat wil zeggen brood met noten en rozijnen. Aanvankelijk kochten we een pak kant en klaar broodmix en voegden daar noten en rozijnen aan toe. Maar het moet ook wel een beetje leuk blijven en een pak broodmix vond ik ook niet goedkoop. We kopen nu gewoon een pak bloem van 39 cent en voegen daar de overige ingrediënten aan toe.
Om een zoet brood in onze broodbakmachine te maken gebruik ik de volgende zaken: Tarwebloem 790 gram, melk 400 ml, margarine 50 gram, suiker 1,5 theelepel, zout 4 theelepels, een zakje gist in droge vorm, een klein handje kaneelsuiker korrels, een zakje rozijnen en eventueel nog wat enigszins fijn gemalen (wal)noten.

De rozijnen doe ik eerst in een vergiet en was ze onder een hete kraan en bestuif ze daarna met bloem. Dit voorkomt dat de rozijnen straks naar beneden zakken in het deeg. Alle ingrediënten, behalve de rozijnen, worden in de machine gedaan en deze begint automatisch met kneden, rusten en rijzen. Het totale proces duurt ongeveer 3,5 uur voor een brood van 1250 gram. Na ca 20 minuten klinkt een signaal en kunnen de rozijnen worden toegevoegd. We bakken nu ongeveer 1 brood per week. ‘s Morgens en tussen de middag een boterham als aanvulling op ons gewone brood. Voor personen met lactose-intolerantie kan je de melk vervangen door Minus L. De smaak van het brood wordt er niet door veranderd.

Een bijdrage van Pieter Jan

Heb jij ook een eigen recept om brood te maken? Mail het dan naar ODD en deel het met de lezers.
 

Geen opmerkingen: