zondag 6 februari 2011

Chinees feest in Den Haag

Den Haag – Het Chinees Nieuwjaar is dit jaar op donderdag 3 februari begonnen. Volgens de Chinese jaartelling begon toen het Jaar van het Konijn. Om het nieuwe jaar in te luiden, vond de landelijke Chinese Nieuwjaarsviering gisteren plaats in het Atrium van het Haagse stadhuis. Corien & ik waren er bij.
 
Het Chinese Nieuwjaar is het belangrijkste van alle traditionele Chinese vieringen. Het stamt uit de tijd van de Shang Dynastie (1600 BC–1100 BC) toen de mensen goden en voorouders vereerden aan het einde van het jaar en het begin van het nieuwe jaar. Pas veel later werd het een festival waarin afscheid werd genomen van het oude jaar en het nieuwe werd ingeluid. Ongeveer zoals wij dat kennen.

De Chinese nieuwjaarsviering valt op de eerste dag van de eerste maanmaand. Aangezien de datum voor de jaarlijkse viering wordt bepaald door de maankalender en niet de Gregoriaanse kalender, valt het nieuwjaarsfeest altijd ergens tussen laat januari en vroeg februari. Natuurlijk was er eerst de kleurrijke officiële opening in het stadhuis, maar daarna begonnen de festiviteiten. Eerst een defilé van o.a. een draak en leeuwen door het Haagse Chinatown. We genoten ook van optredens van artiesten uit de Qinghai provincie. En natuurlijk besloten we festiviteiten met een heerlijke Chinese maaltijd.

Geen opmerkingen: