donderdag 17 februari 2011

Kunstboeken

Delft – Om te onthouden waar ik in mijn boek ben gebleven, gebruik ik een boekenlegger. Er zijn ook mensen die simpelweg een hoekje van de pagina omvouwen. Als die een boek uit hebben, blijven er heel wat pagina’s met ezelsoren achter. Ik vind dat barbaars. Isaac Salazar, een accountant uit New Mexico, gaat nog veel verder. Hij leest een boek niet, hij gebruikt het om er een kunstwerk van te maken. Hij vouwt de pagina’s van een boek zo dat het een woord of symbool vormt. Salazar zegt niet op de kunstacademie te zijn geweest: “Ik vind mezelf ook niet bijzonder artistiek of kunstzinnig, maar ontdekte bij toeval de kunst van ‘boek origami’”.

Hij realiseert de kunstwerken uitsluitend door de pagina’s te vouwen. Er komt geen schaar of mes aan te pas. Hij begon met één letter en maakte daarna woorden. De laatste tijd legt hij zich meer toe op het maken van symbolen en logo’s. Hij gebruikt voor zijn kunstwerken uitsluitend oude boeken. Zijn werk is inmiddels ook te koop via een galerie. Salazar heeft ook een Flickr-site waarop zijn vouwkunst is te bewonderen. Zijn werk geeft aan het begrip kunstboek een heel nieuwe dimensie.

3 opmerkingen:

Barbara zei

Heel erg mooi!

Nella zei

O, dat wil ik ook! Ik vind het prachtig.
Ik heb wel een paar leuke boekjes om dat mee te doen maar er hangt vast en zeker een dik prijskaartje aan????? Misschien toch zelf gaan knutselen?

Marie-Louise zei

Ik heb dit soort kunstwerkjes meer gezien.Het is verbazingwekkend wat ze met vouwen en soms ook snijwerk kunnenmaken.
Voordat je oude boeken wegdoet,kun je op dezemanier er nog iets mee te doen.bij het oudpapier gooien kan dan altijd nog.