vrijdag 18 februari 2011

Ééntje springt er uit

Florence – Kijk om je heen op vakantie en je ziet overal mensen met camera´s. Echte of mobieltjes waarmee je tegenwoordig ook hele fraaie platen kunt maken. Overal zie je mensen bovendien portretjes van zichzelf maken. Met een uitgestrekte arm maken ze een foto van zichzelf met op de achtergrond bijvoorbeeld de Eiffeltoren, de piramides van Gizeh of het Battistero in Florence.

Ik noem maar wat toeristische trekpleisters in willekeurige volgorde. De mogelijkheid om een zelfportret te maken, bestond eeuwenlang alleen voor kunstenaars. Alleen schilders en beeldhouwers waren in staat om een zelfportret te maken. We kennen allemaal de zelfportretten van kunstenaars zoals Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn. Ook op ODD staan heel wat zelfportretten.
Niet alleen maakten kunstenaars een portret van zichzelf, ze lieten ook vaak een portretje achter op een groot werk van hen. Om de wereld niet alleen de grootheid van hun kunst, maar ook die van henzelf te laten zien. Op de grote foto hierboven zie je het Battistero di San Giovanni in Florence. Het is de vrijstaande doopkapel van de Dom van Florence en staat er recht tegenover. Het is gebouwd tussen 1059 en 1128 en daarmee een van de oudste gebouwen van de stad. Er is veel over te vertellen, maar ik wil het nu alleen hebben over een van de bronzen deuren van het gebouw. De deur van het oostelijke portaal is het bekendst en de toeristen drommen er voor om er een foto van te maken. De deur is in 1425 gemaakt door Lorenzo Ghiberti. Michelangelo noemde het de Porta del Paradiso. In deze ‘deur naar het paradijs’ bevinden zich tien panelen met gebeurtenissen uit het Oude Testament. Het bijzondere aan de panelen is de manier waarop het perspectief is gebruikt. Daarom staat het ook in de reisgidsen en daarom maken de bezoekers er allemaal een foto van. Tussen de Bijbelse taferelen zie je afbeeldingen van profeten en andere Bijbelse figuren. Ééntje springt er voor mij uit want dat is niet een portret van een heilige. Het is de maker van de deur Lorenzo Ghiberti. Hij maakte een zelfportret en zette het brutaal tussen de heiligen. Al eeuwen kijkt hij - naar mijn gevoel met een spottend glimlachje – naar zijn stadgenoten en de fotograferende toeristen.

Dit zijn de zelfportretten die lezers van ODD ooit op verzoek van de redactie opstuurden. Klik op de naam om ze te bekijken. Marie-Louise, Saskia, Nienke, Saskia & Bob, Nella & Martien, Nellie & Pieter Jan, Carina, Pieter Jan, Nellie, Marjan, Annefien, Corrie, Jan, Mees, Saskia, Sander, Els & Ad, Saskia en Frans.

1 opmerking:

Martien zei

Het is een leuke serie zelfportretten.