woensdag 9 december 2009

Deze week in Wismar


Wismar – Gisteren zijn Corien & ik gearriveerd in de havenstad Wismar. We blijven de rest van de week in deze Hanzestad in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Het doel van onze reis is om van hieruit nog een paar Duitse Hanzesteden bezoeken. Het handelsverbond waaraan in de dertiende eeuw ook Nederlandse steden deelnamen, zorgde voor grote welvaart. Dat was bijvoorbeeld goed te zien aan de grote gotische kerken die in Wismar en andere steden verrezen.
Wismar ligt direct aan de Oostzee en is na Rostock de tweede Oostzeehaven van de deelstaat. Van 1648 tot 1803 behoorde het bij Zweden.

Ons gezellige hotel midden in de stad.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de stad het doelwit van de geallieerde bombardementen. Twee gotische kerken gingen daarbij in vlammen op. Na de oorlog kwam de stad onder het bewind van de DDR. Dat draagt – ook nu nog – bij aan de sfeer van de stad. Het is alsof je teruggaat naar de jaren vijftig als je door de nauwe straatjes loopt. In de kleine winkeltjes zie je handgemaakte spulletjes en bonbons. Je merkt het, ik vind Wismar ondanks dit alles een zeer bezienswaardige stad. Er wordt hard gewerkt aan het herstel van oorlogsschade en verwaarlozing door de DDR. De stad is in 2002 zelfs op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. Gelukkig staat de Nikolaikirche – het op een na hoogste kerkgebouw in baksteengotiek ter wereld – er nog steeds heel fier bij.

Geen opmerkingen: