donderdag 2 september 2010

Win een iPad

Delft – Tijdens de Open Monumenten – het weekend van 11 en 12 september – zijn in ongeveer 350 gemeenten in ons land tussen de 3000 en 4000 monumenten gratis te bezoeken. Er is dus een grote kans dat ook jouw woonplaats daarbij is. Mocht je van plan zijn om een van die dagen op pad te gaan, vergeet dan je fototoestel niet. Met een foto van een rijksmonument kun je onder andere een iPad of Android smartphone winnen. De hele maand september is namelijk monumentenmaand bij Wikipedia. Wikimedia Nederland organiseert deze maand de wedstrijd Wiki Loves Monuments. Ze doen dat om meer vrije afbeeldingen van rijksmonumenten beschikbaar te krijgen voor gebruik op Wikipedia.



Army museum Delft

Er zijn in ons land meer dan 50.000 rijksmonumenten, daarvan zijn er op Wikipedia inmiddels al meer dan 12.000 voorzien van een vrije afbeelding. Het Legermuseum hier op de foto is zo rijksmonument. Wikipedia wil het Nederlandse cultureel erfgoed nog beter in beeld te brengen en probeert dat door deze wedstrijd. Meer informatie vind je op wikilovesmonumenten. Hoe weet je nu of een gebouw een rijksmonument is? Dat kun je zien via Wikipedia. Klik voor de lijsten per provincie hier. Ik heb de lijsten van Helmond, Delft, Veldhoven en Eindhoven alvast opgezocht. Je kunt op die lijst ook meteen zien of er al een foto van is. In Delft is bijna alles al op de gevoelige plaat vast gelegd, maar voor Helmond kun je nog je hart ophalen. Veel succes!

1 opmerking:

Anoniem zei

Helmond heeft nog extra activiteiten georganiseerd op de open Monumentendagen. Zaterdag kun je starten bij het Jan Vissermuseum voor een gratis theater-wandeltocht door de Bundertjes. Zondag is het centrum aan de beurt met verschillende theateracts bij 8 kenmerkende monumenten, waaronder het kasteel. Routes zijn gratis verkrijgbaar: kijk op www.openmonumentendaghelmond.nl
Jolijn