vrijdag 3 september 2010

Rijksmonumenten Veldhoven vastgelegd

Veldhoven – Saskia & Sander zijn gisteren direct aan de slag gegaan nadat het stukje op ODD van die dag opriep om een rijksmonument in de eigen omgeving vast te leggen t.b.v. Wikimedia. Saskia printte de lijst uit en Sander ging er mee op pad . Hij kwam terug met twee foto’s. Ze maken daarmee nu ook twee keer kans op een iPad of Android smartphone. Wikimedia Nederland organiseert deze maand de wedstrijd Wiki Loves Monuments. Ze doen dat om meer vrije afbeeldingen van rijksmonumenten beschikbaar te krijgen voor gebruik op Wikipedia. Het is de hele maand september monumentenmaand bij Wikipedia. Jij kunt dus ook nog meedingen naar de iPad of de smartphone. Sander maakte een foto van de neo-gotische kruiskerk de Heilige Caeciliakerk. De kerk werd begin vorige eeuw gebouwd onder architectuur van Wolter te Riele. In 1958 werd het kerkgebouw flink vergroot. Twee jaar geleden vond er een grote renovatie plaats. Nu is er dus dankzij Sander een recente vrije afbeelding van de kerk via Wikimedia beschikbaar.
Ook de Oude Pastorie van de kerk werd door hem vastgelegd. Het woonhuis van de pastoor werd gebouwd in 1778 en diende tot 1900 als woonhuis voor de pastoor van de Caeciliaparochie. Het huis was oorspronkelijk eigendom van de abdij van Postel. In 1905 werd de kap verhoogd. In de zijgevels zijn in de vroegere geveltoppen nog zichtbaar. Het gebouw is nu een gerenommeerde hotel/pension.
Ook zin om een rijksmonument te fotograferen? Kijk dan op Wikipedia voor de lijst van rijksmonumenten in jouw woonplaats hier.

Geen opmerkingen: