zondag 5 september 2010

Van alle markten thuis

Den Haag – Tijdens hun vakantie bezochten Saskia & Sander met hun gezin ook de Hofstad. Er is veel te zien en te beleven in Den Haag. En dus ook veel te fotograferen. De reis met trein en bus vonden de kinderen al een feest. Een vreugde die naar ik vrees door veel forenzen niet wordt gedeeld. Natuurlijk bezochten ze ook het Mauritshuis. Tijdens de rondgang door het museum koos iedereen zijn eigen topstuk uit. De keus van Abel viel op een klein schilderij van Pieter van Laer ‘Landschap met jagers’ uit circa 1640. Ook op het schilderij van Emma komen dieren voor. Zij koos ‘De Hoenderhof’ van Jan Steen een tijdgenoot van Van Laer.
Mauritshuis

Dieuwertje koos een schilderij van een leerling van Rembrandt Govert Flinck. Het heet ‘Meisje bij een kinderstoel’ en toont het portret van een heel jong meisje. Nienke koos misschien wel het beroemdste schilderij van de Delftse kunstnaar Johannes Vermeer, ‘Het meisje met de parel’. In 2006 werd dit schilderij in een door dagblad Trouw georganiseerde verkiezing gekozen tot mooiste schilderij van Nederland. Nienke koos dus het meest geliefde doek van Vermeer en Nederland. Saskia koos een schilderij van een andere grote schilder uit de die eeuw, Peter Paul Rubens. Zijn ‘Oude vrouw en jongen met kaarsen’ maakte op haar de meest indruk. Rubens vond het zelf ook erg mooi. Hij kon er nooit afstand van doen. Sander koos ook een zeventiende-eeuws werk. Hij maakt zijn keus in de zaal waar ‘De stier’ van Paulus Potter hangt. Daar tegenover hangt het bijna net zo grote werk van Nicolaes Berchem, ‘De opvoeding van Zeus’. Op deze mythologische voorstelling is te zien hoe de jonge Zeus werd groot gebracht met geitenmelk.
De dag in Den Haag werd afgesloten met een etentje in een Cantonees restaurant in Chinatown, want in Den Haag ben je van alle markten thuis

Geen opmerkingen: