zaterdag 28 augustus 2010

Historisch besef

Den Haag - Het meest begeerde bureau in bestuurlijk Nederland staat in een torentje in Den Haag. Nu staat de stoel van Jan Peter Balkenende er achter. Op dit moment maakt Mark Rutte de meeste aanspraak op de bureaustoel in de werkkamer van de premier. Of hij er ook komt te zitten, is allerminst duidelijk. Het torentje is waarschijnlijk een van de meest gefotografeerde gebouwen van de Hofstad. Sinds 1849 is de werkkamer van de minister-president er gehuisvest en sinds die tijd leggen gidsen de toeristen uit wat er zich allemaal afspeelt in het markante gebouwtje. Vorige week keken Saskia & Sander met hun kroost ook over de Hofvijver naar het gebouwtje. Het is onderdeel van het Binnenhof, het gebouwencomplex dat al eeuwenlang een belangrijke rol speelt in het centrum van de Nederlandse politiek. Den Haag dankt er zijn bestaan aan.
Foto Saskia
Toch hing het voortbestaan van het gebouwencomplex twee keer aan een zijden draadje. Tussen 1806 en 1810 stonden de gebouwen leeg omdat koning Lodewijk Napoleon het land beter dacht te kunnen besturen vanuit Amsterdam. In 1848 dreigde er zelfs sloop voor het gebouwencomplex. In dat jaar brak er in Duitsland en Frankrijk een revolutie uit en ook in Amsterdam en Den Haag waren er rellen. Koning Willem II schrikt en geeft opdracht om de Grondwet aan te pakken voordat er hier ook een revolutie uitbarst. Thorbecke ontwerpt dan de liberale grondwet en legt de basis voor ons huidige parlementaire stelsel waarbij de macht van de koning wordt ingeperkt. Om een duidelijk signaal af te geven wilde de Staten-Generaal het oude machtscentrum afbreken en nieuwe regeringsgebouwen neer zetten. Opnieuw breken er dan relletjes uit in Den Haag. De bevolking had gelukkig meer besef van de historische waarde van het Binnenhof dan de politici. Dat legde Sander zijn kinderen uit terwijl ze naar de gebouwen keken.

1 opmerking:

Martien zei

En of dat de juiste beslissing is geweest zullen we nooit weten. Want wie weet had er dan een veel mooier gebouw gestaan al was dat niet zo oud geweest maar was een restauratie toch ook al nodig geweest.