zondag 22 maart 2009

Corien onthawt ‘t Hellemonds


Helmond – Dochter Saskia spreekt sinds ze in Brabant woont met een zachte g. Haar moeder doet dat niet. Al heel lang niet meer. Toen Corien in Delft kwam wonen, hoorde ze nog wel eens dat ze “zo’n charmante tongval” had. Niet wat ze zei, maar hoe ze het zei was soms onderwerp van gesprek. Dat duurde maar kort, want ze sprak al snel als een echte Delftse. Dat betekent overigens niet dat ze de liefde voor haar geboortestreek is kwijt geraakt. Een wandeling over de Helmondse weekmarkt doet haar nog steeds deugd. Daar blijkt ook dat ze het ‘Hellemonds’ nog steeds verstaat en begrijpt.

Corien onthawt ‘t Hellemonds.

Toch maakte haar zus Els zich enigszins zorgen over haar kennis van de taal van haar geboortestad. Ze deed haar daarom op haar recente verjaardag ‘Onthaw ’t Hellemonds’-memoryspel cadeau. Met het Helmonds woordenboek, het WilHelmonds, het Helmonds dictee en het ‘Hellemondse lèèsplenkske’ deden de Helmonders al veel aan het behoud van hun lokale spreekwijze. Daar is ‘Onthaw ’t Hellemonds’ nu bij gekomen. Het spel is ontworpen door Louis van de Werff. Hij gaf het cadeau na zijn promotie aan de Keijologische Hogeskool. Van der Werff, docent aan ‘De Knip’, hield tijdens zijn promotie een gloedvol en onzinnig betoog over het ‘Hellemondse’ dialect. Met het spel kan Corien nu nog beter het dialect van haar geboortestad ‘onthawe’.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Corien,
Is het een leuk spel? Ik heb het nog niet gezien alhoewel het is ontworpen door familie. Louis v.d. Werff ( wordt met 2 ff geschreven) is een neef van mij. we zijn allebei vernoemd naar dezelfde opa.
de wereld is klein, zo zie je maar weer.
Groetjes Marie-Louise.

Anoniem zei

Hi Marie-Louise,

Het is een heel grappig spel. Leuk om met de kleinkinderen te spelen.
groetjes,
Corien.

Anoniem zei

Beste Marie Louise,
Ik had op de begrafenis van tante Toos, na de koffietafel een aantal spelletjes bij me en deze zijn rondgegaan.

Groeten

Je neef Louis