donderdag 5 februari 2009

Glasbak


Hilversum – Vorige week vrijdag moesten Corien & ik een boodschap doen in Hilversum. Om ook de middag nuttig te besteden, bezochten we Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (B&G) op het Mediapark. B&G beheert zeventig procent van het Nederlandse audiovisuele erfgoed. Je kunt er een duik nemen in de archieven van de publieke omroepen en de bioscoopjournaals. Wel oppassen met je tijd, want het B&G heeft volgens de folder ruim 700.000 uur radio, televisie, film en muziek beschikbaar. Je kunt met behulp van een ‘tijdmachine’ terug naar de tv-beelden uit je jeugd. Klik daarvoor hier.

Het eerste wat opvalt aan het vijf verdiepingen hoge gebouw is de bijzondere architectuur. Het valt tot ver in de omtrek op door de grote kleurvlakken.

Het eerste wat bij aankomst opvalt aan het gebouw is de bijzondere architectuur. Het vijf verdiepingen hoge gebouw van de architecten Willem-Jan Neutelings en Michiel Riedijk heeft de vorm van een kubus. Het valt tot ver in de omtrek op door de grote kleurvlakken. De gevel is gemaakt naar een ontwerp van Jaap Drupsteen. Hij verwerkte daarin historische televisiebeelden. Drupsteen is van huis uit grafisch ontwerper en werkte voor een groot aantal omroepen. Hij is o.a. bekend van zijn leaders, zoals die van het Gat van Nederland. Hij werd pas echt bekend door zijn ontwerp van de serie bankbiljetten van 10, 25, 100 en 1000 gulden.

 De inwoners van Hilversum noeme het gebouw de glasbak.

De mensen op het Mediapark noemen het gebouw vanwege de kleuren ‘De Kleurplaat’. Het gebouw werd op 1 december 2006 geopend door koningin Beatrix. Maar voordat het zover was, moesten er heel wat bezwaren worden overwonnen. Vooral de buurtbewoners hadden nogal wat aan te merken op de komst van het opvallende gebouw. Inmiddels zal men wel gewend zijn. Vorig jaar won het gebouw de jaarlijkse Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, de Gouden Piramide.
Corien & ik hadden een leuke middag in het Instituut voor Beeld en Geluid. We spraken tv-journaals in, leidde het spelletje Lingo, deden een soapscène en kregen de tv-beelden daarvan later via de mail thuis gestuurd. Als je in de buurt bent, zou ik zeker even langs gaan bij deze glasbak, zoals de mensen in Hilversum het gebouw nu noemen.

Geen opmerkingen: