zondag 11 januari 2009

In brons gegoten


Stiphout – Oud-prins Adrie Dun Uurste en tevens oud-voorzitter van carnavalsvereniging De Spurriezeiers uit Stiphout onthulde gistermorgen samen met prins John I in de Dorpsstraat van deze Helmondse wijk een duo-standbeeld van Hans en Toos van der Westerloo. Het echtpaar krijgt het standbeeld al bij hun leven omdat zij volgens de oud-voorzitter veel hebben betekend voor de vereniging en voor de gemeenschap van Stiphout.

Prins Adrie Dun Uurste spreekt het echtpaar Van der Westerloo toe FOTO: PIETER JAN.

Er waren heel wat carnavalsvierders en leden van de Spurriezeiers naar de onthulling gekomen. Ook spurriebemmel Benthe was met haar collegaatjes aanwezig bij de feestelijke gebeurtenis in de Dorpsstraat. Het beeld staat bij het appartementencomplex De Kloostertuin, het nieuwbouwproject van de firma Van der Westerloo Beheer bv. Het bekende echtpaar betrekt zelf ook een appartement in de Kloostertuin. Het is heel bijzonder als je al bij leven wordt gehuldigd door een standbeeld. Het overkwam tot nu toe alleen onze vorstin.

Dansmarieke Benthe was met haar collegaatjes aanwezig bij de feestelijke gebeurtenis in de Dorpsstraat. FOTO:PIETER JAN

Sommige steden zijn wereldberoemd om hun beeld. Denk maar eens aan Manneke Pis in Brussel of De Kleine Zeemeermin in Kopenhagen. Ook in ons land hebben sommige gemeenten een kenmerkend standbeeld. Het oudste standbeeld staat in Rotterdam. Het is het standbeeld van Desiderius Erasmus en stamt uit 1622. Andere bekende beelden zijn het Peerd van Ome Loeks in Groningen, Bartje in Assen, Hugo de Groot op de Markt in Delft en Albert Mol en André Hazes in Amsterdam. Daar komt nu dus het in brons gegoten echtpaar Van der Westerloo in Stiphout bij.

Geen opmerkingen: