vrijdag 7 maart 2008

Tijd voor een list


De hoofdpersonen uit de strips van Hergé.Brussel – Brussel is niet alleen de hoofdstad van België en Europa. Het is ook de striphoofdstad. Dat zagen we tijdens ons bezoek aan de Tintinwinkel om Kuifje bekers en koelkastmagneetjes te bemachtigen. Het beeldverhaal is in Vlaanderen inmiddels verheven tot kunst en voor de stripliefhebber is Brussel het eldorado. In de stad tref je op tientallen hoeken de mooiste fresco’s met een striptekening. Langs de ruim dertig fresco’s voert zelfs een heuse stadswandeling. De kaart hiervoor kun je afhalen aan de balie van het VVV-kantoor op de Grote Markt. Wij hebben de wandeling niet gemaakt, maar de muurschilderingen kwamen we wel tegen.

Beeldverhaalfresco

De Belgen zijn heel trotst op hun Hergé; de Rembrandt van België. De liefhebbers van het beeldverhaal hebben het vaak over de ‘Belgische School’. Dat komt om dat het land talloze uitgeverijen kent op dit gebied. In de kunst van het striptekeningen vervult Brussel een voorname rol. Hergé, de geestelijke vader van Kuifje en Franquin, de bedenker van Robbedoes, Guust Flater en Marsupilami werden er geboren. De lijst van Brusselse striptekenaars is overigens veel langer.

Je komt de fresco’s met een strip veel tegen in Brussel.

Ook in andere Vlaamse steden staan steeds mee fresco’s met striphelden op de muren. Onze landgenoot Dick Matena, die als het boek ‘Kaas’ van de Belgische schrijver Willem Elsschot naar een stripverhaal heeft vertaald, gaat nu ook met het beroemde verhaal aan de slag op de gevel van de Antwerpse Stadsbibliotheek. Dat wordt dan de zesde stripmuur in de Belgische havenstad. Het lijkt me voor ons land ook wel iets. Een fresco van de creatie van Marten Toonders heer Bommel en Tom Poes zou niet misstaan op een grote blinde muur. Het wordt tijd voor een list.

Geen opmerkingen: