vrijdag 28 maart 2008

Are you in pain


Marston – We logeren deze week in Marston in Lincolnshire. Ons hotel is de enige bezienswaardigheid van het landelijke dorpje. Het kleine plaatsje hoort bij Grantham iets verderop. Ook dit is geen grote plaats, maar het heeft wel een paar inwoners voorgebracht die wereldnaam maakten. Op het plein voor de Guildhal staat het standbeeld van de wiskundige en natuurkundige Sir Isaac Newton.

In het lentezonnetje onder het standbeeld van hun beroemde stadgenoot Sir Isaac Newton.

Hij kreeg zijn eerste lessen hier aan de The King’s School. De school is er nog steeds. Op het bankje voor het standbeeld babbelen bejaarde inwoners over de vorderingen van hun kleinkinderen. Wie weet wat hun toekomst inhoudt. Grantham biedt kansen. De plaats was bijvoorbeeld ook het eerst in het Verenigd Koninkrijk met het aanstellen vrouwelijke politiemensen. Juffrouw Mary Allen en juffrouw E.F. Harburn begonnen hier hun carrière bij de politie. Mary Allen had daarvoor in Londen als suffragette al heel wat politiebureaus van binnen gezien. Ze had er zelfs in de cel gezeten. Ze was bij de House of Commons gearresteerd tijdens een demonstratie. Het heeft haar carrière overigens niet geschaad. Ze werd in 1920 de eerste commandant van het ‘women's police force’ van haar land. Ze vervulde die post meer dan twintig jaar en hielp later vrouwelijke politiekorpsen opzetten in tal van landen. Van haar vond ik geen standbeeld.

Corien bij het winkelpand waar Baroness Thatcher het levenslicht zag.

Ik vond ook geen standbeeld van Margaret Thatcher. Toch is ook zij een beroemde dochter van Grantham. Zij is hier in 1925 geboren als dochter van kruidenier Roberts en werd later de eerste en tot nu toe enige vrouwelijk Prime Minister van het Verenigd Koninkrijk. Het winkelpand op de hoek van Broad Street is er nog steeds. Slechts een klein bordje op de muur maakt melding van het feit. De winkel ligt net buiten het centrum. Nadat haar vader overleed is er een antiekwinkel ingekomen. Nu zit er een medisch centrum in. Een reclamebord in de etalage lokt potentiële klanten met de leus: ‘Are you in pain’. Het maar goed dat de vader van de voormalige eerste minister geen kruidenierswinkel meer heeft. Schuin tegenover het pand zijn nu twee grote supermarkten gekomen. Eentje van ASDA en eentje van Lidl. Daar had de kleine kruidenier niet tegenop gekund. De aanblik op de overvolle parkeerplaatsen voor de supermarkt had zijn dochter ongetwijfeld de vraagt ontlokt: “Are you in pain”.

Geen opmerkingen: