zaterdag 26 januari 2008

Crematorium cowboys exit


Londen – ‘Four funerals and a wedding’ is niet alleen de titel van een aflevering van de succesvolle tv-serie Midsomer Murders, het is ook de titel van een rapport van de Anglicaanse Kerk in het Verenigd Koninkrijk. De anglicaanse synode bespreekt het volgende maand. De Britse staatskerk wil af van de ”crematoriacowboys”. Dat zijn ‘freelance’ geestelijken die hun magere salaris aanvullen met ‘ash cash’. Zij verdienen bij door voor £96 (€129) per keer uitvaarten in crematoria te leiden.

Sommige priesters doen tientallen crematies per jaar extra.

In de Britse krant The Times stond deze week dat in het rapport de synode wordt voorgesteld vergoedingen voor uitvaarten direct aan de bisdommen uit te laten betalen. Ook voor andere diensten waarvoor de afgelopen jaren de belangstelling sterk is toegenomen wil de kerk nu tarieven vaststellen. Dan gaat het o. a. om
herdenkingsdiensten en huwelijksinzegeningen. De merkwaardige titel van het rapport vindt zijn oorsprong in de kerkelijke statistiek. In 2005 waren priesters betrokken bij 57.000 huwelijken en 207.000 begrafenissen.

Geen opmerkingen: