zaterdag 29 september 2007

Als ik jou was


Scarborough – Mijn favoriete levende Engelse toneelschrijver is de inmiddels al 68-jarige Alan Ayckbourn. Een kans om een van zijn stukken te zien zal ik niet makkelijke voorbij laten gaan. Corien & ik hebben dan ook al heel wat van zijn toneelstukken gezien. De meeste in zijn eigen Engeland. Nog nooit echter zagen we een stuk van hem in het Stephen Joseph Theatre, zijn eigen theater in Scarborough.

 Stephen Joseph Theatre in Scarborough.

Ayckbourn schrijft bijna elk jaar een nieuwe komedie. De meeste van de zeventig stukken die hij schreef, gingen hier in het Stephen Joseph Theatre in Scarborough in première. Ayckbourn is de artistiek directeur van dit theater. Pas na een seizoen in deze schouwburg gaat zijn toneelstuk op tournee. Veel van stukken zijn vertaald en worden inmiddels in 35 verschillende talen opgevoerd. In Nederland waren o.a. "Slippers", "Liefde half om half", “Huis en tuin” en “Flatzooi” een groot succes.
Helaas hadden we geen geluk bij ons recente bezoek aan de Britse badplaats. Zijn laatste toneelstuk “If I Were You” is hier in oktober vorig jaar in première gegaan en inmiddels op tournee.

Geen opmerkingen: