dinsdag 19 september 2006

Fragile Wall Painting


Lincoln – Er zijn heel wat argumenten om de kathedraal van Lincoln aan te bevelen. Deze prachtige gotische kerk werd voltooid in de 14de eeuw en overleefde op miraculeuze wijze een brand en de instorting van de middelste toren. Er is voor kunstliefhebbers en voor gelovigen heel wat te zien. De laatste letten vooral op de Lincoln Imp die naar men hier zegt door de duivel gestuurd werd om een rel te schoppen op aarde en die door een engel in steen werd veranderd.

Corien bekijkt de filmdecors.

Tegenwoordig lokt men ook toeristen naar de kerk met de slogan “wandel in de voetstappen van Tom Hanks door de kerk”. De Amerikaanse acteur was hier immers voor de opnamen van de film ‘The Da Vinci Code’, een bewerking van het 'fact-fiction' verhaal van Dan Brown. De religieuze leiders van de kathedraal wilden eigenlijk niet dat 'The Da Vinci Code' werd gefilmd in hun kerk, maar veranderden van gedachten door een donatie van 180.000 dollar van de filmproducenten. Het leidde tot demonstraties bij de kerk, die de Londense Westminster Abbey voorstelt in de film, van vooral katholieke nonnen. De deken van de kathedraal van Lincoln, eerwaarde Alec Knight, beschreef Browns bestseller als 'rommel', maar hij vond wel dat de opnamen voor onbetaalbare publiciteit voor zijn kerk zorgden.

De pilaartjes en de bogen zijn wel echt. De rest is nep.

Van dat laatste zagen Corien & ik vorige week de bewijzen. Net als in het boek zelf is ook in de kathedraal dat wat je ziet niet wat het lijkt. Op de muren van een gedeelte in de kerk zagen we bordjes met de tekst “Fragile Wall Painting”. Bij nadere beschouwing bleek het te gaan om achtergelaten decorstukken van de film. De pilaren en de bogen zijn echt, al het andere is beschilderd karton. Op een andere plek in de kerk vonden we de marmeren grafmonumenten van Isaac Newton. Ze waren nonchalant bij elkaar geplaatst in een gedeelte van de kathedraal. Ook deze waren allemaal nep. Karton, plastic en schuim met marmerverf. Een lokale kunstenaar probeerde er zijn schilderijtjes te verkopen. Het waren de enige echte kunstwerken.

Geen opmerkingen: