vrijdag 18 augustus 2006

Zeldzaam genoegen


Pitlochry – Er zijn maar weinig whiskydistilleerderijen waar je tijdens een bezoek nog kennis kunt maken met de complete staf. Dat is alleen nog mogelijk in de distilleerderij van Edradour, de kleinste whisky distilleerderij van Schotland. Mogelijk zelfs de kleinste legale distilleerderij ter wereld. Ad en ik vonden het in het plaatsje Pitlochry in de zuidelijke hooglanden. Daar maakten we kennis met John Reid en zijn twee assistenten David Ramsbottom en James Kennedy. Met z’n drieën houden zij de distilleerderij draaiende. Het bleken drie experts, die werkelijk alles wisten van whisky in het algemeen en van hun product Edradour in het bijzonder.

Frans bij de kleinste whisky distilleerderij van Schotland, Edradour.

Ze produceren slechts twaalf vaten whisky per week. Die whisky moet dan nog tenminste tien jaar rijpen voordat het in flessen kan worden gedaan. Omdat de productie zo klein is, is de whisky lang niet overal te koop. Slechts hier bij de distilleerderij zelf is deze unieke malt whisky altijd te proeven. Kom je er dus eentje tegen bij je lokale whiskyslijter sla dan toe en doe jezelf de fles cadeau. Het kan heel lang duren voordat je er weer eentje vindt. De whisky die wij dronken (Edradour, 11 jaar, straight cask) heeft een heldere rode kleur. De geur is heel intens. Je herkent chocolade en mint. De smaak was wat gecompliceerder met wat rook en in de nasmaak nog wat vanille. Een zeldzaam genoegen.

Geen opmerkingen: