donderdag 6 juli 2006

Toren Trudokerk beschadigd door sloopwerkzaamheden?


Stiphout – Er wordt volop gewerkt in de Dorpsstraat van de Helmondse wijk Stiphout. De geschiedenis van het kleine boerendorp lijkt steeds verder weg. Stiphout wordt modern. Het uiterlijk van de wijk verandert. Dat vergt offers. Vooruitgang gaat nu eenmaal meestal gepaard met de noodzakelijke offers. Er moet immers ruimte komen voor nieuwe ideeën en nieuwe gebouwen. Het bouwen wordt noodzakelijkerwijs vooraf gegaan door de slopers. Er moet er ruimte komen voordat de spade in de grond kan voor iets nieuws. In de dorpsstraat is de omslag nu heel duidelijk zichtbaar. Tot schrik van de omwonende verscheen er onlangs een grote kraan voor de Trudokerk. Nadat het voertuig met stempels stevig was neergezet, werd er een stalen cabine omhoog gehesen. Men begon met een minutieus onderzoek van de toren.

Is de toren van de Trudokerk beschadigd door sloopwerkzaamheden?

Ik vroeg aan de kraanmachinist wat er aan de hand was. Hij haalde zijn schouders op en mompelde: “Geen idee. Ik hijs ze alleen maar omhoog”.
Zijn maat die bezig was grote klossen achter de wielen te leggen, grapte: “Misschien moeten ze de klok wel gelijk zetten. Ze willen hier ook bij de tijd blijven.”
Ik werd wat ongerust van deze nonchalante antwoorden. Zou het iets te maken kunnen hebben met de recente sloopwerkzaamheden? Ik vroeg het de werklieden. Slopen gaat immers met nogal veel geweld en herrie gepaard. Zouden de trillingen de toren hebben beschadigd? De mannen van de kraan trokken hun schouders op. “Daar gaan wij niet over. Dan moet u even bellen met de afdeling voorlichting van de gemeente Helmond. Wij kunnen geen mededelingen doen”.
Misschien doe ik dat nog wel. Of hebben jullie een antwoord.

Geen opmerkingen: