zaterdag 23 oktober 2004


Nieuwe avonturen


Petit Nicolas.Delft – Het loont om bij het opruimen van de zolder goed op te letten. Zeker niet zo maar iets weggooien. Eerst even doorlezen. Zeker bij het opruimen van de spulletjes van een overleden dierbare. Je ruimt niet alleen de zolder, maar ook iemands leven op. Anna Goscinny ruimde vier jaar geleden de spulletjes op van haar overleden vader René. Daarin vond ze een stapel verhalen van Petit Nicolas, het dromerige figuurtje waarmee hij en tekenaar Sempé sinds de jaren zestig zo veel succes hadden.
”Heerlijk”, dacht Anna, ”even herinneringen ophalen. Even lachen en mijmeren met de humor van pappa.”
Maar Anna kende deze verhalen niet. Ze had tussen de papieren tachtig nooit eerder in boekvorm gepubliceerde avonturen van Nicolas ontdekt. Goscinny, bekend van Asterix en Obelix, schreef de verhaaltjes in 1959 voor de regionale krant Sud-Quest Dimanche. De bundeling van de ‘nieuwe’ verhaaltjes is deze maand in Frankrijk verschenen. Zo zie je maar weer. Goed opletten bij het opruimen!
De verhalen over Petit Nicolas begonnen in 1956 in het Belgische blad Moustique. Er verschenen 28 verhalen in wekelijkse afleveringen tot 1958. Daarna had tekenaar Jean-Jacques Sempé er genoeg van. Maar twee later gingen ze dus weer aan de slag voor Sud-Quest Dimanche. Vanaf 1960 verschenen ze in boekvorm. In 1964 kwam de vijfde en laatste Nicolas uit. In 1977 overleed René Goscinny. Of de nieuwe verhalen ook in een Nederlandse vertaling zullen verschijnen is nog niet bekend.

Geen opmerkingen: