zaterdag 2 oktober 2004


Kijk omhoog


Kijk omhoog en bewonder het schilderwerk.Rome – In de Italiaanse hoofdstad moet je veel omhoog kijken. Niet met een religieuze bedoeling, maar doodgewoon omdat boven veel te zien is. Alle kerken en paleizen zijn voorzien van fraaie schilderingen op wanden en plafonds. Dit fraaie plafond bevindt zich in de San Giovanni in Laterano. Het is de eerste christelijke basilica van Rome.
Begin van de vierde eeuw viel de familie Laterani in ongenade en pikte keizer Constantijn haar land in. Hij gebruikte de gestolen grond voor de bouw van de kerk. Tot 1870 zijn alle pausen in deze kerk gekroond. En nog steeds viert de paus in deze hoofdkathedraal van Rome de mis van Witte Donderdag en woont hij de jaarlijkse zegening van het volk bij. De kerk is heel weelderig ingericht. Ook de plafonds van de reusachtige kerk zijn zeer fraai. De bezoekers lopen dan ook veel omhoog te turen.
Corien maakte de bovenstaande foto aldus.Nellie wilde graag een foto van het plafond, maar vond het lastig om in een wat vreemde houding naar boven te kieken. Corien vond daar een oplossing voor. Zij kiekte voor Nellie en voor mij even een plaatje van het fraaie kunstwerk. Ze ligt vlak voor het pauselijke altaar. Alleen de paus mocht daar de mis opdragen. Paus Bonifatius kondigde hier in 1300 het eerste jubeljaar af. Corien was niet onder indruk van de ‘heilige’ plek. Zij merkte slechts op dat ”de marmeren vloer wel erg koud is”

Geen opmerkingen: