vrijdag 1 oktober 2004


Afkoelen in Rome


Corien gooit een muntje over haar schouder in de fontein.Rome – Net als de meeste toeristen bezochten ook wij de met munten gevulde Trevifontein. De Italiaanse hoofdstad is bezaaid met fonteinen en hoewel de Trevi wellicht de beroemdste is, is het niet de oudste. Naar de normen van de Eeuwige Stad is hij zelfs betrekkelijk recent. De theatrale fontein werd pas in 1762 voltooid. Het verhaal gaat dat wie er een muntje ingooit zeker terugkeert naar Rome. Daar hebben we dus voor gezorgd. Corien gooide het muntje over de schouder in het heldere water van de fontein.
bruidspaar bij de Trevifontein.
Om dat te doen moet je wel even wachten, want het was er druk op elk moment dat wij de fontein passeerden. Iedereen wilde wel voor de fontein gefotografeerd worden. En niet alleen de toeristen. Ook inwoners van de Italiaanse hoofdstad willen graag op de plaat bij deze fontein. Wij zagen hoe dit kersverse echtpaar op de foto ging. Honderden toeristen keken toe en maakten ook maar een plaatje. Een bezorgde Amerikaanse mevrouw schikte zelfs de bruidsjurk goed, omdat ze dacht dat de ”top of her stockings” zichtbaar waren.
Anita Ekberg in de film. De Trevifontein is op dat gebied overigens al meer gewend. De fontein trad al in heel wat films als ster op. Hij was te bewonderen in de romantische films ’Three coins in a fountain’ en ’Roman holiday’. Ook in Fellini’s satirische portret van Rome in de jaren vijftig van de vorige eeuw ’La dolce vita’ komt de fontein voor. Pootjebaden zoals Anita Ekberg in die film doet, mag overigens niet meer. Baden is in de Romeinse fonteinen niet meer toegestaan. Afkoelen doet men nu dus uitsluitend met een ijsje. Die zijn gelukkig net zo veelvuldige voorradig als de fonteinen.

Geen opmerkingen: