vrijdag 12 september 2003


Vandalen vernielen zeemeermin


Corien & ik bij de kleine zeemeermin.Kopenhagen – Voor de toeristen is de kleine zeemeermin op haar rots in het water van Kopenhagen ongetwijfeld hèt nationale symbool van Denemarken. Je bent niet in Denemarken geweest als je het niet hebt gezien.
Het bekende beeldje is deze week opnieuw het slachtoffer geworden van vandalen. Surveillerende politiemensen ontdekten donderdagmorgen heel vroeg dat het beeldje van haar rots was verdwenen. Het bronzen beeldje was in het water gegooid. De Deense dienders hebben het beeld uit het water opgevist. De daders zijn nog voortvluchtig.
Het is niet de eerste vandalistische aanval op de toeristische trekpleister. De Deense sprookjesschrijver en dichter Hans Christian Andersen creëerde de kleine zeemeermin in 1837 als een sprookjesfiguur. Het beeldje op de rots in Kopenhagen is daarop geïnspireerd. Het is in de laatste veertig jaar diverse keren het slachtoffer geworden van vernieling. Het negentig jaar oude beeldje werd twee keer onthoofd. Het laatst gebeurde dat in 1998, met nog een keer een poging in 1990. Haar rechterarm is er ook wel eens afgezaagd. Het beeld is ook al een paar keer met verf besmeurd. Vandalen verfden er een bh en een broekje op of smeerden het helemaal met verf in.
Deskundigen moeten het kunstwerk nog onderzoeken om vast te stellen hoeveel schade het beeldje heeft opgelopen bij de onvrijwillige duik in de haven.
Het beeld is in opdracht van bierbrouwer Carl Jacobsen gemaakt door Edward Eriksen. Het beeldje is slechts 125 centimeter hoog en weegt 175 kilogram. Het werd op 23 augustus 1913 aangeboden aan de stad Kopenhagen.
De technische recherche onderzoekt in dit filmpje in aanwezigheid van persfotografen het beschadigde beeldje.




Geen opmerkingen: