donderdag 25 oktober 2001

De Drang wordt steeds sterker
Den Haag – Wie in de randstad woont heeft meer kans op goed theater en toneel, want lang niet alle producties reizen door de provincie. Dat bleek afgelopen dinsdagavond opnieuw toen mijn vrouw & ik de eerste voorstelling bezochten van “Wankel Evenwicht”, een actuele bewerking van het stuk dat Edward Albee (je weet wel van “Who’s Afraid of Virginia Woolf?”) in 1966 schreef.
Een diplomatengezin – vader, moeder, dochter en een aan de drank geraakte schoonzus – houden zich slechts bezig hun eigen luxe problemen. Totdat de Irakees Hashem (en diens vrouw Salma), met wie vader in Bagdad samenwerkte, aanklopt en een beroep doet op hun gastvrijheid. Deze twee uitgeproduceerde vluchtelingen brengen met hun komst het schijnbaar evenwicht in het gezin aan het wankelen. Met de aanslagen van 11 september nog vers in het geheugen is het 35 jaar oude stuk plots weer heel actueel.
Het stuk wordt gespeelt – nog tot 10 november – door Drang, een platform voor ongebonden Haagse theatermakers. Ex-soapster Gepke Witteveen speelt de rol van echtgenote Agnes en doet dat met de allure die bij de grote ruime waarin wordt gespeeld hoort. Voor de vertolking is namelijk gekozen voor Het Magazijn, de voormalige opslagruimte van het energiebedrijf Eneco. De personages komen daardoor soms wel wat overdreven over. Wij zitten ondanks die enorme ruimte boven op de grote gebaren. Maar…..het is in ieder geval heel duidelijk. En wie in de Randstad woont, moet zeker komen kijken. Als wat het alleen al om Julia van de Graaf te zien, die de dronken Claire heel geloofwaardig neerzet.

Klik naar De Drang

Geen opmerkingen: