dinsdag 26 april 2011

Schuldeloos smullen

Delft – “Uit de muur eten” wordt over het algemeen niet beschouwd als een gezonde manier van eten. Het voedsel dat in een automatiek wordt warm gehouden tot je het na inworp van wat muntjes er uithaalt, is meestal vet. Het is een snelle manier om kroketten, frikandellen, nasiballen of bamihapjes te scoren. Dat wel! Lekker – zeker na een avondje stappen – maar je moet er mee oppassen. “Naughty but nice” noemen ze dat in Groot-Brittannië. Kroketten en frikandelen zijn een comfortvoedsel dat ontheemde Nederlanders in den vreemde het eerste missen, is mij verteld. Ik kan met dat goed voorstellen, want ik ben bang dat ik deze vette versnaperingen ook zou missen. Je begrijpt nu je dit hebt gelezen dat ik altijd met een ontluikend schuldgevoel een automatiek binnen treedt. Het kost altijd enige overredingskracht om mijzelf zo ver te krijgen dat ik een kroket “uit de muur trek”.

Op een fietstochtje door het Westland ontdekte Corien een automatiek waar je na inworp van een euro een heel gezonde versnapering rijker bent. Bij een tomatenkweker zag zij een automatiek waaruit tomaten en tomatensoep kunnen worden getrokken. Het is niet echt “uit de muur” eten. Het lijkt meer op “uit de schuur eten”, maar het is vers en gezond. Dat wel! Ik heb in België wel eens een automatiek gezien waarin broden werden verkocht. Als ze die naast de trostomatenautomatiek – mooi woord voor een spelletje scrabble – zetten, maak je zo een snel broodje gezond. Ideetje voor schuldeloos smullen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een geweldig idee om ook gezonde etenswaren in een trekmuur te stoppen! Zeker in deze trendy 'biologische tijden' zou het ook aantrekkelijk zijn in de stad. Wat heeft tante Corien een hippe zonnebril op, zeg. Leuk! Jolijn

Martien zei

Een geweldig intiatief dat de supermarktketen Hoogvliet enkele jaren terug ook in Leiden introduceerde met daarin de vergeten boodschappen, zodat je 24 /7 voor je inkopen terecht kon. Helaas hadden de Leidenaren het niet door dat je er dan eerst geld in moest gooien en braken de luikjes met een breekijzer open. Het experiment was snel afgelopen. Maar mogelijk dat het op het platteland beter werkt. Wij kopen in ons dorp tenslotte ook bloemen langs de kant van de weg en gooien het geld in een soort collectebus die er bij staat.En dat werkt prima.