vrijdag 8 april 2011

Een nieuwe religie

Gemert – De prijs van shag en sigaretten zou moeten verdubbelen om zo het roken terug te dringen. Dat lees ik in mijn krant. Een loffelijk streven, want roken is schadelijk voor gebruiker en directe omgeving. Sinds enige jaren is er een rookverbod in openbare gebouwen en werkruimtes en bovendien zijn de prijzen extra gestegen. Volgens de laatste schattingen rookt ongeveer 20 procent van de bevolking. In veertig jaar tijd is het aantal rokers geslonken tot een derde. In diezelfde periode is het wagenpark bijna verdubbeld! Nu zie je een opvallende omslag in acceptatie. De ‘meerderheid’ van gebruikers geeft de toon aan, waarin de negatieve aspecten weggestopt worden. Om de herinnering wat op te frissen, som ik een aantal kwalijke gevolgen van het autogebruik op:
• Uitstoot van roetdeeltjes, fijnstof en CO2
• Geluidsoverlast
• Stank en lichtvervuiling
• Ruimtebeslag
• Het gezondheidsrisico van te weinig lichamelijke beweging
• Verkeersveiligheid
• Versnippering van de natuur door wegen en verkeersvoorzieningen

Tegenwoordig is er een consensus om iedere belemmering die het verkeer maar enigszins kan verstoren door wegverbredingen en nieuwe wegen op te heffen. Hierdoor wordt het autogebruik alleen maar gestimuleerd, waardoor er weer nieuwe maatregelen nodig zijn met verkeerstoename tot gevolg. De heilige koe is werkelijk heilig geworden, een nieuwe religie is geboren.

Een bijdrage van Cor

1 opmerking:

Martien zei

Cor, je hebt helemaal gelijk, maar de problemen bij een rookverbod zijn groot maar mogelijk nog te hanteren. Wanneer je het autorijden gaat verbieden, ligt de hele economie dezelfde dag nog helemaal plat.En dan moet je het vliegverkeer ook verbieden anders willen ze allemaal met het vliegtuig naar hun werk.