dinsdag 11 november 2008

De kleur van vrijheid


Schiedam – Het is dit jaar zestig jaar geleden dat zowel de ‘Experimentele Groep in Holland’ werd opgericht als het samenwerkingsverband dat zij onder de naam CoBrA (Kopenhagen-Brussel-Amsterdam) aanging met Deense ‘experimentele’ kunstenaars en Belgische ‘surrealistische-revolutionaire’ groepen. Het Stedelijk Museum Schiedam viert het jubileum van de oprichting met de tentoonstelling ’60 jaar CoBrA, De kleur van vrijheid.

Corien staat hier bij een prachtig olieverf op doek uit 1959 van Lucebert.

Corien & ik vonden het erg leuk om afgelopen woensdag op uitnodiging van het museum een rondleiding mee te maken langs de topstukken uit de beroemde Schiedamse CoBrA-collectie die voor de tentoonstelling nog eens is aangevuld met werken uit particuliere verzamelingen. De meeste werken uit de particuliere verzamelingen zijn nog niet eerder te zien geweest. Alles bij elkaar zijn het ongeveer 150 werken. We kregen zo een indrukwekkend beeld van de belangrijkste naoorlogse avant-garde. Het betekent tegelijk wel dat alleen de Nederlandse tak van CoBrA in Schiedam is te zien. Als je naar de collectie kijkt door een jaren-vijftig-bril besef je dat er toen veel visie voor nodig was om dit werk aan te schaffen. Het publiek, maar ook de pers reageerde in de jaren vijftig nogal negatief op de kleurrijke tekeningen en schilderijen die mannen als o.a. Karel Appel, Theo Wolvecamp en Constant maakten. Mede door die vroege (en dus nog goedkope) aankopen kan het Schiedamse museum zich nu profileren als een belangrijk museum voor Cobra-kunst. Dat aankoopbeleid is doorgezet, want het museum heeft ook veel werk van Lucebert, de ‘Keizer van de Vijftigers’ die sterk is beïnvloed door CoBrA. Corien staat hier bij een prachtig olieverf op doek uit 1959 van Lucebert.
De tentoonstelling ‘60 jaar CoBrA, De kleur van vrijheid’ is nog tot 30 november te zien in het Stedelijk Museum in Schiedam.

Geen opmerkingen: