woensdag 21 mei 2008

Beschermde slakken

Poulseur – Tijdens ons verblijf in Le Moulin de Poulseur vertelde Emma me vol trots dat ze een eekhoorntje had gezien in de tuin. Het bruine beestje had veel indruk gemaakt op haar. Ook de waterschildpadden in de vijver en de beek werden bewonderd door ons. Toen we op vrijdag arriveerden, liet Els ons ook al kennismaken met andere bewoners van de tuin.

Els toont twee wijngaardslakken.

“Kijk dit zijn wijngaardslakken”, vertelde ze erbij. Ze hield de grote slakken even vast voor de foto. “Hoe weet je nu wat voor soort slak het is”, vroegen wij argeloze stadbewoners. Els wist het antwoord: “Dat zie je aan het huisje. Dat van een wijngaardslag heeft maximaal vijf windingen en is bruin van kleur.” Terwijl ze de beestjes liet bewonderen, legde ze onze kleinkinderen verder uit waar ze op moesten letten. “Het lichaam van een wijngaardslak kan verschillende kleuren hebben. Het varieert van oranjebruin tot grijs”, ging ze verder. Terwijl ze slakken weer voorzichtig op de grond terugzette, vertelde ze verder: “Op de twee bovenste voelsprieten zitten oogjes aan de uiteinden. De onderste voelsprieten zijn korter en hebben geurzintuigen om naar voedsel te zoeken”.

wijngaardslakken.

Het natuurlijke verspreidingsgebied is Midden- en Zuidoostelijke Europa. In België en Nederland zijn ze vrij zeldzaam. In ons land komt de soort voor in Zuid-Limburg rond de kalkrijke mergelgrotten. Op mijn suggestie dat deze slakken dus eetbaar moesten zijn, ging er een lichte huivering door Els. “Dat doen wij hier niet”, zei ze kordaat en plaatste diertjes nog wat verder terug tussen de struiken. Toch wordt de wijngaardslak al van oudsher door de mens gegeten. De escargot is een gewilde delicatesse in restaurants. De slakken worden niet alleen gevangen, maar ook gekweekt voor consumptie. Het is oorspronkelijk een specialiteit uit de Franse keuken, maar is zowel in ons land als in België een gewilde lekkernij. Hoewel de wijngaardslak in ons land op de lijst van beschermde diersoorten van de Natuurbeschermingswet staat, zijn escargots toch wel in de winkel te koop. Dat is de donkerbruine variant afkomstig uit Bulgarije en Roemenië. Ze worden speciaal voor de Franse en Benelux markt gekweekt.

Geen opmerkingen: