woensdag 13 december 2006

Kerst is wit op Lichtjesavond


Delft – We zijn dinsdagmorgen heel vroeg teruggekeerd uit Engeland. We hebben daar volop genoten van de kerstsfeer. Maar nu we terug zijn weten we het weer: er is geen plek zo uniek als Delft. Onze gastvrije stad met haar rijke historie is fantastisch sfeervol en gezellig. Dat merk je eens te meer op de Lichtjesavond. Gisteravond was het al weer de 13de editie van deze Delftse traditie. Ondanks het regenachtige weer was het weer erg druk in de stad. Vanaf vier uur ’s middags stonden al een groot aantal kramen klaar met allerlei leuk kerstspul en lekkernijen. Corien & ik genoten aan het eind van de middag van de Koninklijke Harmoniekapel Delft die op de Markt vrolijke en gemakkelijk mee te zingen kerstliedjes speelden.
De kerstboom op de Markt in Delft is zojuist ontstoken.

We waren present toen om zeven uur precies de lichtjes in de 18 meter hoge boom uit onze zusterstad Freiberg op spectaculaire wijze door de burgemeester werden aangestoken. De boom was bovendien versierd met ruim 100 door leerlingen van Delftse basisscholen gemaakte kerstballen. Na de officiële opening van de Lichtjesavond trokken we de vrolijke verlichte binnenstad in. Er waren heel veel optredens van koren en orkesten. Ook in de kerken van de binnenstad was muziek. Tegenover de Oude Kerk was een levende kerststal en werden oude ambachten uitgevoerd.
Sjaak den Bleeker en zijn medewerkers delen chocolademelk met slagroom uit.

Traditiegetrouw gingen Corien & ik ook weer even naar Chocolaterie De Lelie aan de Voorstraat. Eigenaar Sjaak deelde daar samen met zijn medewerkers chocolademelk met slagroom uit. “Vorig jaar deelden we ruim 3000 bekers van dit heerlijke drankje uit”, vertelde hij me trots. Dit jaar hadden De Lelie en restaurant Il Tartufo de handen ineengeslagen en poften zij ook kastanjes. En dat alles opgeluisterd met optredens van The Chorus Line Trumpet Ensemble. We dromen niet echt van een witte kerst, maar voor de mensen die dat wel doen was er een voorproefje in Museum Het Prinsenhof. De Delftse bloemsierkunstenaar Pim van den Akker had daar een magische wereld gecreëerd met als titel ‘Het begint wit’. Speciaal voor Lichtjesavond was de Van der Mandelezaal omgetoverd in een wereld geïnspireerd door geboorte, kerst en flora. We genoten van de bijzondere materialen, vormen en lichteffecten, het theater en de muziek.
Bijzondere vormen en materialen.

We gingen na deze sfeervolle gebeurtenis weer de met kaarsen, fakkels en vuurkorven verlichte stad in, want er was nog zo veel meer te beleven. De ijssculptuurmaker op de Voldersgracht, de engelen op het Vrouw Juttenland, de kerstman die mandarijnen uitdeelde en Dickens-figuren die zorgden voor heerlijk warme erwtensoep. Geen van hen liet zich door de regen uit het veld slaan.
Het enige ijs van de avond zat in de sculptuur.

En alles was vanavond gratis. De speciaal voor deze avond aangelegde fietsenstalling op het Sint Agathaplein, net als de bussen en trams. Alles was op Lichtjesavond gratis.
Voor de kinderen waren er speciale attracties. In de Oude Kerk waren tal van kinderworkshops. Ze maakten o.a. samen met papa’s, mama’s of opa’s en oma’s prachtig versierde kaarsen. Terwijl speelde het orgel en traden kinderkoren op. En ook hier was natuurlijk volop chocolademelk, koffie of thee. Ben je volgend jaar in de buurt? Kom dan eens langs.

1 opmerking:

Anoniem zei

hi frans
mooi stukje tekst lichtjesavond
ik heb het gelinkt
www.politiekdelft.nl
ik zag je voorbij lopen
nabij stadhuis
dacht nog die zitten toch in engeland?
maar reageerde zelf te laat
gr
harrie fruyt vfan hertog