zondag 30 juni 2002

Beelden buiten: koningin Beatrix, Corien, en Wim de Bie


Corien tussen twee bronzen damesDelft – Deze foto nam ik vorige maand op een regenachtige zondag. We bezochten de tentoonstelling van Degas. Daar hoorde natuurlijk een lunch aan zee bij. De voor de hand liggend keus is dan natuurlijk Scheveningen. Maar deze zondag niet. We reden naar Kijkduin. Dat had niets te maken met de kwaliteit van de broodjes of de koffie. Onze inspiratie voor deze keus kwam van de beeldententoonstelling langs de boulevard. We liepen dus na de lunch tussen de buien door langs de kunstwerken. Dat gaf een speciaal gevoel. De grote druppels op de glimmende materialen leken er gewoon bij te horen. Het geeft duidelijk aan dat beelden buiten horen en niet in een museum. Beelden zijn gemaakt om langs te lopen of bij te blijven stilstaan. Om in de zon te blinken of in de regen te glimmen. In Kijkduin begrijpen ze dat helemaal. Elk jaar is er weer zo’n fraaie rij met kunstwerken op de boulevard.
De beelden zijn de moeite waard om van dichtbij te gaan bekijken
Den Haag heeft wat met beelden. Op het Lange Voorhout toont Den Haag Sculptuur elk jaar een fraaie tentoonstelling van ‘beelden buiten’. Ook dit jaar staan daar wel heel fraaie dingen. Zo staat er op de kop van het Lange Voorhout staat het Zweedse kerkje van Peter Johansson. Sommigen vinden het een opmerkelijk en fraai beeld. Anderen noemen het slechts een obstakel. Ga kijken en oordeel zelf. Koningin Beatrix deed dat ook. Zij opende dit jaar zelf de opmerkelijke beeldententoonstelling in haar woonplaats. Ze had niet veel gelegenheid om de beelden echt te bekijken, want ze wandelde onder grote belangstelling van de genodigden en de pers langs de veertig beelden. Onder de dringende en drommende belangstellenden van de kunst zagen we in de zomerzon dit jaar ook Wim de Bie

Bekende Nederlander en tv-persoonlijkheid De Bie publiceert net als ik een dagelijks digitaal dagboek. Koningin Beatrix op de kiek gezet door Wim de Bie. Hagenaar De Bie plaatste een verslag van zijn ontmoeting met de beelden en de vorstin op zijn site. Daar toont hij niet alleen de opening door onze vorstin. De Bie laat ook een paar voorbeelden zien. De openbare tentoonstelling geeft een fraai beeld van de culturele rijkdom van Europa, vond Maya Meijer, de directeur van Den Haag Sculptuur. En ik kan het alleen maar met haar eens zijn.







Geen opmerkingen: