donderdag 11 mei 2006

Nu even niet / wel


Delft – Dinsdagavond zaten Corien & ik in theater de Veste om het tweeluik ‘Nu even niet / Nu even wel’ van Maria Goos te zien. We beleefden met dit briljante en geestige stuk van de succesvolle Nederlandse schrijfster een heerlijke toneelavond.
Goos schreef 'Nu even niet' als eerste. Het gaat over de hechte vriendschap tussen vier mannen, veertigers, die elkaar kennen van hun studententijd en maandelijks een avond met elkaar in hetzelfde restaurant eten. Mannenvriendschappen zijn van nature anders dan vrouwenvriendschappen. Mannen onder elkaar bevinden zich in de zeurvrije zone. Later schreef Goos ‘Nu even wel’, waarin vier vrouwen in hetzelfde restaurant dineren. Dat is een heel ander verhaal, maar de stukken vullen elkaar perfect aan en worden nu als avondvullende voorstelling gespeeld.
Corien & ik vonden het een hele belevenis. We zaten op de eerste rij vlak op de handelingen. Het publiek zit namelijk aan vier zijden om het podium. Dat podium is een draaiplateau, waardoor je de acteurs steeds aan alle kanten ziet. Ze zitten aan een gedekte tafel en eten en drinken.

Nu even niet.

De mannen
Ze praten over vrouwen, voetbal, seks en halen herinneringen op aan vervlogen tijden. En over waarom ze als vrienden zoveel van elkaar houden. Ze genieten van de maandelijkse avond praten zonder dat hun vrouwen aan hun hoofd zeuren. Toch lopen de emoties ondanks de jovialiteit soms hoog op.

Nu even wel.

De vrouwen
Daar gaat het heel anders aan toe. Verre van joviaal. De weduwe van een van de mannen in het eerste stuk ontvangt met haar zuster en haar vriendin de minnares van haar overleden man. Die ontmoeting verloopt heel anders dan gepland. De jonge vrouw blijkt een veel groter stempel op het leven van de man te hebben gedrukt dan zijn echtgenote voor mogelijk hield.
Het is een sprankelende voorstelling, waarbij ik zo nu en dan werkelijk moest schaterlachen. De personages zijn echte mensen in soms heel herkenbare situaties.
Het tweeluik is op tournee. Ga er heen als het in een theater in jouw omgeving komt. Ik raad het aan.

Geen opmerkingen: