vrijdag 11 juni 2004


Ploughman's Lunch


Branston Pickle hoort traditioneel bij de Ploughman’s Lunch.Londen – Vroeger namen Corien & ik op verzoek van achterblijvers nog wel eens een potje chutney of pickles mee uit Groot-Brittannië terug naar huis. Dat is nu niet meer nodig. Deze van oorsprong Indiase smaakmakers zijn ook in onze supermarkten volop te koop. Met een verzengend klimaat en een gebrek aan koelkasten, zijn Indiërs altijd goed geweest in het conserveren van etenswaar. Seizoensproducten als groenten en fruit werden gepekeld en ingelegd met zout, kruiden en azijn om bederf tegen te gaan en het hele jaar door te kunnen gebruiken. Chutneys kennen een bewerkelijker productieproces. Gekookt fruit wordt vermengd met eindeloze reeksen specerijen, knoflook, uien en olie. Deze lang houdbare pickles en chutneys werden door de bemanning van de Engelse specerijenschepen meegenomen naar hun thuisland. Nu, een paar eeuwen later, hebben veel Engelsen geen enkele notie meer van het koloniale verleden van hun favoriete smaakmakers.
AI meer dan dertig jaar lang is Engelands geliefde Branston Pickle dé begeleider van de traditionele Ploughman's Lunch die vooral in pubs wordt geserveerd. De knapperige, donkerbruine pickle die gemaakt wordt van onder andere bloemkool, wortelen, appels, dadels, augurken, bruine suiker en azijn, gaat daarbij vergezeld van cheddar, home-baked bread en een pint bier. Volgens veel Engelsen de perfecte tussen-de-middag-hap. In Nederlandse eetcafés en lunchrooms verschijnt het ouderwetse potje Branston Pickle ook steeds vaker op de lunchtafels. Want het is ook heel lekker bij een knapperig broodje Old Amsterdam en een koud biertje.



Geen opmerkingen: