dinsdag 15 april 2008

Trots op Augurk


Londen – De Londenaren noemen het gebouw “The Gherkin”, maar officieel heet het 30 St Mary Axe, net zoals de straat waarin het staat. Het gebouw naar een ontwerp van de architect Sir Norman Foster kwam gereed in 2004. ‘De Augurk’ in het hart van het financiële district van de Britse hoofdstad behoort inmiddels helemaal tot de vertrouwde skyline daarvan. Het Zweedse bedrijf Skanska dat verantwoordelijk is voor de bouw begon daarmee in 2001.

Het gebouw is overal vandaan te zien. Deze foto nam ik vanaf de Tower Bridge.

Het kegelvormige gebouw met het glazen harlekijn patroon is overal In Londen te zien. Het is 180 meter hoog en dat besef je pas echt goed als je er bij staat. Je kunt het alleen maar bekijken door omhoog te kijken. Het gebouw komt daardoor vind ik ook niet volledig tot zijn recht. Je kunt er niet voldoen afstand van nemen om het in zijn geheel te bewonderen. Dat is eigenlijk wel jammer.

Het gebouw staat ingeklemnd tussen de andere gebouwen. Alleen inde weerspiegeling is het geheel e zien.

Aanvankelijk werden er in de Britse pers nogal wat grappen over het innovatieve gebouw gemaakt. Dat begon al toen de ontwerpschetsen werden vrijgegeven. Journalisten bedachten de naam “the erotic gherkin”. Die bijnaam is het gebouw nooit meer echt kwijt geraakt. Niemand kent het bij de echte naam.

Aan de basis van het gebouw.

Het gebouw staat op de plek waar voorheen The Baltic Exchange stond. Op 10 april 1992 liet de IRA tegen de gevel van dit gebouw een bom ontploffen. De explosie zorgde voor erg veel schade aan de Exchange en de gebouwen ernaast. De overheid stond erop dat de gevel van het gebouw na de aanslag in de oorspronkelijke toestand zou worden teruggebracht. Omdat dit voor de eigenaar van het gebouw te duur werd, verkocht met het. Pas nadat English Heritage had ontdekt dat volledige restauratie door de grote schade niet reëel was, kwam de kans om iets geheel nieuws neer te zetten. Zonder de aanslag van de IRA was dit gebouw dus nooit ontworpen en gemaakt. De Amsterdamse voetbaltrainer die riep dat elk nadeel zijn voordeel heeft, kreeg dus weer eens gelijk. De kritiek in de pers is ook helemaal verstomd. Men heeft het gebouw niet slechts geaccepteerd, maar is nu juist trots. In de marmeren muur tegenover de ingang van het gebouw staan de drie namen gegraveerd van de mannen die in 1992 omkwamen bij de aanslag. We zagen er verse bloemen bij.

Geen opmerkingen: