zondag 6 april 2008

Kom in de Kas


Delft - Gisteren bezochten we een paar glastuinbouwbedrijven in de Noordpolder bij Pijnacker. Zij hadden de deuren opgezet in het kader van de 31ste editie van ‘Kom in de Kas’. We hadden deze Open Dag van de tuinbouw graag op de fiets bezocht, maar het weer werkte daar niet overtuigd aan mee. Gelukkig is het Noordpoldergebied ruim opgezet en was er steeds voldoende plaats om te parkeren. Het aanbod was verrassend veelzijdig. We zagen Bromelia’s, rozen, tomaten, komkommers en paprika’s in allerlei kleuren en diverse orchideesoorten. Omdat we geen kinderen of kleinkinderen bij ons hadden, lieten we het ezeltje en pony rijden en het wc-pot gooien voor het goede doel maar achterwege.

Corien wil alles weten over de verzorging en kweek van Bromelia’s.

Er was overal voldoende ter zake kundig personeel aanwezig om al onze vragen te beantwoorden. Jaarlijks trekt dit publieksevenement meer dan 200.000 bezoekers. Wij merkten – misschien mede door het weer – niet zo veel van deze drukte. Dat de producten niet alleen erg kleurrijk, maar ook erg smaakvol zijn was op een aantal plaatsen langs de route te testen.

 We zagen Bromelia’s, rozen, tomaten, komkommers en paprika’s in allerlei kleuren en diverse orchideesoorten.

Je pikt ook allerlei aardig informatie op over de glastuinbouw. Een van de avontuurlijkste banen in deze industrie lijkt me die van ‘planthunter’. Deze man of vrouw spoort tot dusver onbekend gebleven soorten planten in de tropen op en onderzoekt of ze in Nederland in kassen commercieel gekweekt kunnen worden. Ook in deze sector gaat alles trouwens bijna automatisch. Machines hebben niet alleen het tilwerk overgenomen.

Trostomaten horen er natuurlijk ook bij.

Ik heb met verbazing staan kijken naar het sorteerwerk. Zonder dat er een mensenhand aan te pas komt, sorteert een machine hele kassen met planten op grote en ontwikkeling. Vroeger waren ‘groene vingers’ een vereiste in deze industrie. Nu lijkt het wel of ICT en logistiek een nog veel belangrijker ingrediënt van het de glastuinbouw zijn.

Geen opmerkingen: