zaterdag 7 juli 2007

Le Grand Depart in Londen


Londen – Groot-Brittannië is niet bepaald een fietsland. Er zijn wel mensen die op de tweewieler door het land trekken, maar dat zijn voornamelijk buitenlandse vakantiegangers. Het land is te heuvelachtig en er ontbreken fietspaden, waardoor je soms over de autoweg verder moet. Dat klinkt niet veilig en dat is het ook niet. Toch wil men het fietsen in dit land promoten. Daarom begint de Tour de France vandaag in Londen. Het is niet de eerste keer dat de beroemd wielerronde begint in Engeland. In 1974 en 1994 was dat ook het geval.

De Tour de France begint dit jaar in Londen.

Maar de start was nooit eerder in Londen. Tijdens ‘Le Grand Depart’ zullen de renners diverse bij toeristen heel bekende plekjes passeren, ook al zullen zij er geen tijd voor hebben om die goed te bekijken. Heel bijzonder vind ik zelf de passage door de Wellington Arch. De Britten hebben maar liefst 6,8 miljoen pond geïnvesteerd in het evenement dat een opmaat moet zijn voor de Olympische spelen van 2012. Het gemeentebestuur van de Britse hoofdstad heeft rond de start van de Tour een bikeweek georganiseerd met talrijke evenementen. Ze willen de Londenaren graag aan het fietsen krijgen.

Op de fiets onder de boog van de Wellington Arch door, lijkt me ook al is het een individuele tijdrit heel spectaculair.

Men verwacht vandaag 150.000 toeschouwers langs de route van de proloog. Dat werd deze week op een persconferentie in de Cabinet War Rooms medegedeeld. Op zondag rijdt de wielercaravan de eerste complete etappe door het landschap van Kent in de richting van Canterbury. Dan verwachtten de organisatoren 1,5 miljoen mensen langs de kant van de weg. Overigens verschijnt er dit jaar geen renner aan de startlijn met het nummer 1. Het laagste startnummer is dit jaar elf. Dat komt omdat de Amerikaan Floyd Landis geen deel meer uitmaakt van het wielerpeloton. Hij werd betrapt op doping en is momenteel verwikkeld in een juridische strijd om zijn eindzege te behouden. Phonak, zijn toenmalige ploeg, ontbreekt helemaal. Vandaar dat de eerste tien nummers niet zijn uitgegeven.

Geen opmerkingen: