woensdag 23 juli 2003


Digitale winkeldiefstal


Tokio – De populaire mobiele telefoontjes waarmee je ook kunt fotograferen brengen mensen op criminele ideeën. Dat melden nieuwsbronnen in Japan. Zo is er een nieuwe vorm van winkeldiefstal ontstaan. In plaats van bladen en tijdschriften te kopen, worden nu de interessante pagina’s met de camera gefotografeerd.

 De foto is helaas niet langer beschikbaar.

Daarom worden nu posters verspreid in de winkels met daarop de oproep om dit niet te doen. Ook zijn er mensen die geheime foto’s maken onder het deurtje ven een openbare toilet of onder de rokken van een passerende juffrouw. Jongelui vinden het erg grappig om elkaar dergelijke foto’s te mailen. Om die reden is het in Japan verboden een dergelijk telefoontoestel mee te nemen naar een openbaar badhuis. Dergelijk puberaal gedrag lijkt me ook erg vervelend. De politie in Japan is erg streng. Mensen die in drukke treinen of volle roltrappen worden betrapt op het nemen van foto’s onder de rokken van vrouwen, lopen het risico van een boete van $4200, =. In Japan zijn er in de afgelopen maanden 25 miljoen van dergelijke camera’s verkocht. In dat opzicht loopt het land voorop in de wereld.
Het lijkt mij overigens niet mogelijk om een hele pagina te fotograferen en dan thuis om je computer te lezen. De kwaliteit is daarvoor niet goed genoeg. Dat geven de boekverkopers ook toe. Maar je kunt wel de openingstijden van een restaurant, een recept, advertenties of een foto op een dergelijke manier kopieën.
Aan de andere kant verhoogt een dergelijke camera misschien ook wel de veiligheid schrijft een Japanse krant. Een 18-jarige meisje werd in een volle trein betast door een man. Ze nam een foto van de actie van de man en belde de politie. Bij de volgende halte werd hij aangehouden, waarbij de foto als bewijs kon dienen. Het is nu maar te hopen dat die foto niet alsnog op het internet terecht komt.