dinsdag 27 december 2011

Boekjes zijn gouden greep

Helmond – Met kinderen en kleinkinderen lachen en dollen in een museum. Dat kan niet altijd. Meestal hangt er in een museum een beetje een gewijde sfeer. In de Helmondse Boscotondohal is dat helemaal anders. Daar staat de kinderboekenreeks ‘Gouden Boekjes’ centraal. We gingen er tijdens het kerstweekend met het gezin van Saskia & Bob naar toe. Het was een feest van herkenning voor oud en jong. Want wie kent ze niet? Het Koekemannetje, Pietepaf het circushondje of de hongerige leeuw. De belangrijkste figuren uit de succesvolle kinderboekenreeks met het gouden randje komen in het Helmondse gemeentemuseum op de vrolijke familietentoonstelling in hele bijzondere decors allemaal tot leven.
Ook oma’s en opa’s kennen de boekjes nog uit hun jeugd. In 1953 verscheen al het eerste Nederlandse Gouden Boekje. Dat was het verhaal van Pietepaf, het circushondje. Het was ook de eerste kennismaking met Annie M.G. Schmidt, want zij vertaalde en bewerkte de boekjes samen met Han G. Hoekstra. Het felgekleurde prentenboek met het simpele verhaaltje heeft ook in deze tijd van tv en 3D-films nog steeds een grote aantrekkingskracht op kinderen.
Voor volwassenen is de jarenlang voortgezette reeks een niet meer weg te denken deel van het cultureel erfgoed, voor de kinderen van nu zijn de heldere verhaaltjes een bron van groot plezier. Benthe, Sietske en Karsten konden zich op de tentoonstelling verkleden en zo mee doen in de acht boekjes uit de legendarische serie die op de tentoonstelling centraal staan. ‘Pietepaf, het circushondje’ bleek nog steeds favoriet, maar ook ‘Als Feda slaapt’ en ‘Ik kan vliegen’ spraken nog steeds tot de verbeelding. Maar ook in het decor van ‘De krantenpoes’ en ‘De hongerige leeuw’ konden de kinderen hun fantasie de vrije loop laten gaan.
Op de tentoonstelling lees ik hoe de reeks is ontstaan. Na de Tweede Wereldoorlog was er aan alles gebrek. Niet alleen aan primaire levensbehoeften, maar ook aan betaalbare kinderboekjes. In Amerika ontstond het fenomeen ‘Golden Books’. Het zijn stevige handzame gekartonneerde, maar vooral betaalbare boekjes van beperkte omvang met daarin verhaaltjes die de kleine lezertjes een goed gevoel geven. In 1953 verschijnt het eerste boekje met een gouden rugje uit die reeks ook in ons land en is sindsdien niet meer weg te denken. Je kunt met kinderen en/of kleinkinderen nog tot 25 maart terecht in het Gemeentemuseum Helmond aan het Kasteelplein.

Geen opmerkingen: